Zekatımızı yardım kuruluşlarına verdikten sonra, zekat miktarını vergi formunda bildirip vergi iadesinden yararlanabilir miyiz?
Soru Detayı
- Bunu yaparsak günah/haram işlemiş olur muyuz?
- Zekatı geri mi almış sayılırız?
- Vergi iadesini yine bir yardım kuruluşuna zekat şeklinde verirsek, caiz olur mu? Cevap
Değerli kardeşimiz,
Vergi, zekat yerine geçmez. Bir yere vermek mecburiyetinde olduğunuz meblağı zekattan düşemezsiniz.
Eğer bir kuruluş sizin adınıza vekaleten zekat verilmesi uygun olan yerlere zekat verecekse, bu kuruluşu zekatınızı sizin adınıza vermek üzere aracı yapmanız caizdir.
Verilen bir zekatın, bir başka makama "Ben zekat verdim bunun yerine bana vergi iade et." demek, âdeta zekatın geri iadesini istemek olacağından, bu durum ibadetteki temlik ve ihlas ruhuna aykırıdır.
Ayrıca bu kimse zekat ibadetinde vergi vermedi ki; devletten vergi iadesi alsın.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Yazar:
Kategori:
Yorum yapmak için giriş yapın
veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- Yabancı ülkelerde, Müslüman olmayanlara sadaka verilir mi?
- Ahzab Suresi 33. ayet: "Evlerinizde oturun, eski cahiliye âdetinde olduğu gibi açılıp saçılmayın. (...) Ey Ehl-i Beyt Allah sizden kötülüğü gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor." Bu ayet ile, onların günahlardan temizlendiğini mi anlamalıyız?
- Yardıma muhtaç hastalara yardım etmek sevap mıdır?
- Geçmiş dönemlerde ödenmeyen zekatlar nasıl ödenir?
- REY VE REY TARAFTARLARI
- Vasiyet nasıl yazılmalıdır?
- SATRANÇ
- İrtica nedir? Günümüzde "irtica" denilince neden herkesin dine bakış açısı değişiyor?
- Başı açıkken çekilen fotoğraflardan dolayı günahkâr olur muyuz?
- Ölen bir insan, öbür dünyada kıyamete kadar nasıl bir süre geçirecek? Öldükten sonra hemen dirilecek mi, yoksa dirilme olmadan kıyametin kopmasını bekleyecek mi?