Seyrü sülûk neyi ifade ediyor?

Tarih: 25.06.2020 - 10:18 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

 وَسَارِعُٓوا اِلٰى مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمٰوَاتُ وَالْاَرْضُ اُعِدَّتْ لِلْمُتَّق۪ينَ  

“Rabbinizden bir mağfirete ve takva sahipleri için hazırlanmış eni gökler ve yer kadar olan cennet için yarışın.” (Âl-i İmran, 3/133)

Seyrü sülûk, manevi bir yolculuğu ifade eder. Mesela, üniversiteden diploma alan biri, bunu elde edebilmek için ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite merhalelerinden geçip on altı yıllık bir uğraşıdan sonra belli bir alanda iş yapabilecek duruma gelmiştir. Bu seyrü sülük daha çok aklidir, aklın işletilmesiyle gerçekleşir.

Benzeri bir durum, tasavvuf yoluna giren kimse için söz konusudur. Yıllar sürecek bir manevi yolculuk sonrası, mürid “hamdım, piştim, yandım” diyecek, artık başkalarına rehberlik yapabilecek bir mürşid haline gelebilecektir. Bu seyrü sülük ise daha çok kalbidir, kalbin çalıştırılmasıyla gerçekleşir.

Yunus Emre’nin ifadesiyle “Bu yol uzundur, menzili çoktur.” Hedefe varabilmek için yola çıkmak ön şarttır, ama yola çıkmak hedefe varmak için yeterli değildir.

Feridüddin Attar, "Mantıku’t-Tayr" isimli eserinde şöyle bir temsil anlatır:

Hüdhüd isimli bir kuş, diğer kuşları Kaf Dağının ardındaki padişahın has sarayına, huzuruna davet eder. Kuşların bir kısmı bazı sudan bahanelerle bu daveti reddeder. Diğerleri Hüdhüdün rehberliğinde yola koyulurlar. Sefer esnasında zaman zaman mola verilir. Bir kısım kuşlar mola verilen yerin güzelliğine dayanamayıp, daha ileri gitmek istemezler, “burası bize yeter” derler. Diğerleri yola devam ederler. Fakat yol uzundur. Uçsuz-bucaksız çöller aşılacak, engin deryalar geçilecektir. Kuşların büyük bir kısmının kondisyonu bu seferi tamamlamaya yetmez, yolda vefat ederler. Neticede otuz kuş seferi başarıyla bitirir, huzura kabul edilirler. (bk. Attar, Feridüddin, Mantıku't- Tayr. Eser Abdülbaki Gölpınarlı tarafından iki cilt olarak Türkçeye tercüme edilmiştir. MEB. Yay. Ankara, 1990)

Kuşların bu seyahati, insanın seyrü sülûkunun güzel bir temsilidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun