Secdeden kalkarken elleri kaldırmak sünnet mi?
- Vail b. Hucr'den; demiştir ki: Rasûlullah (s.a.v.) ile beraber namaz kıldım, (iftitah) tekbiri(ni) aldığı zaman, ellerini kaldırırdı. Sonra (elbisesine) sarınır (ellerini elbisesinin içine sokarak) sağ eli ile sol elini tutardı. Rükuya varmak istediği zaman da ellerini (elbisesinden) çıkarır ve onları kaldırırdı. Başını rükudan kaldırmak istediği zaman da ellerini kaldırır, sonra secdeye varırdı ve yüzünü iki elleri arasına koyardı. Başını secdeden kaldırmak isteyince de aynı şekilde ELLERİNİ KALDIRDI. (Bu hal) namaza bitirinceye kadar (bö yle) devam ederdi. (Ebu Davud, Namaz, Hadis no: 723)
- Hadis sahih mi?
- Bu hadiste secdeden kalkarken elleri kaldırıldığını görüyoruz. Bunu nasıl anlamalıyız?
- 4 mezhep için anlatırsanız sevinirim.
Değerli kardeşimiz,
Dört mezhep imamı da dahil olmak üzere, alimlerin büyük çoğunluğu secdeden kalkarken ellerin kaldırılmayacağını ifade ederler.
Ebu Bekr b. Münzir, Taberi ve bazı ehl-i hadis ise, soruda geçen hadis rivayetini delil getirerek, ellerin secdeden kalkarken kaldırılacağı görüşünü benimsemişlerdir.
Ancak Hattab es-Sübki, secdeden kalkarken ellerin kaldırılmayacağını ifade eden sahih hadislerin çokluğuna bakarak, bunun sonradan neshedilmiş olmasını mümkün görmektedir. (Menhel, 5/124-125)
Nitekim sorudaki rivayetin geçtiği Ebu Davud da dahil olmak üzere birçok hadis kaynağında Peygamber (asm) Efendimizin secdeden kalkarken ellerini kaldırmadığı açıkça belirtilmiştir. [bk. Buhari, Ezan 83, 84, 85, 86; Müslim, Salat 21-23; Ebu Davud, Salat 114-115 (721, 722), 115-116 (741, 742, 743); Tirmizî, Salat 76 (255); Nesai, İftitah 1, 2, 3, 86; İbn Mace, İkame 15 (858); Ahmed b. Hanbel, 2/147].
Özetle, iki secde arasında da ikinci secdeden kalkarken de eller kaldırılmaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Aişe, Peygamberimize sesini kaldırmış mı?
- Üzerliğin şifa verdiğini Hz. Peygamber söylemiş mi?
- Hz. Ebu Bekir Hz. Fatıma’nın evine girdiği için pişman mı olmuş?
- Dört halifeyi sevmeyen münafık mı olur?
- Şafii mezhebinde rükudan kalkınca ellerin kaldırılmasının nedeni nedir?
- Hanefi birinin namazda (sünnet ve nafile namazlarında) rükuda Şafi mezhebindeki gibi ellerini kaldırması caiz midir? İftitah tekbiri dışında namazda iki eli kaldırmanın hükmü nedir?
- Bir kişinin kendisine haram olan kadınlarla evlenmesinin hükmü ve cezası nedir?
- Okuyunca hak sahiplerini Allah’ın razı salacağı dua sahih mi?
- Namazda secde yapmakla ilgili, ellerin dizlerden önce yere konulmasını deve çöküşüne benzeten bir hadis var mıdır?
- Namazda iftitah tekbiri nasıl alınmalı, Araplarla bizim tekbirimiz neden farklı? Arap kardeşler, ellerini göğüs üzeri kaldırıp omuz hizasına kadar, hanımların tekbir alışına benzer tekbir alıyorlar, baş parmağı kulaklara kadar kaldırmadan...