Paranın sahtesi olduğu gibi, imanın da sahtesi olur mu?

Tarih: 23.06.2020 - 14:08 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Gerçek Mü'minler

اُولٰٓئِكَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّۜا  “İşte, gerçek mü’minler onlardır.” (Enfal, 8/4, 74)

Ayetten, sahte mü'minler de olduğu zihne gelir. Paranın sahtesi olduğu gibi, imanın da sahtesi olur. Böyle sahte iman sahipleri, dini literatürde münafık olarak adlandırılır. Fakat şuna da dikkat edilmelidir ki, münafık amelde kusuru olan değil, gerçekte imanı olmayan kimsedir. Amelde kusuru olanlara ise, fasık mü'min denir.

Günümüz Müslümanlarının ekserisi, amelde kusurlu insanlardır. Günahlardan uzak tertemiz yaşayan insanları beyazla, günahlara tümüyle dalan insanları siyahla sembolize edersek, zaman zaman günaha girmekle beraber bundan rahatsızlık duyan ve kurtulmaya çalışanları gri ile gösterebiliriz. Tarih boyunca insanların çoğunun rengi gri olsa gerektir. 

Mü'min, inanan kişi demektir. Kelime-i şehadeti getiren kimse, İslâm'a girmiş olur. Fakat İslâm'a girmek, kâmil mü'min olmak demek değildir. Bu, ilkokula kaydolan birine "öğrenci" denilmesine benzer. Bu öğrenci, her gün yeni yeni şeyler öğrenmeli, ilimde devamlı ilerlemelidir. Onun gibi, "Ben Müslümanım" diyen kişi, her gün yeni yeni kemâlât mertebelerini elde etmeye çalışmalıdır. Hz. Peygamber (asm) şu sözüyle buna işaret eder: "İki günü eşit olan ziyandadır." (Aclûnî, Keşfu'l-Hafa, II, 233)

Kur'an-ı Kerim'de, iman ve amel ayrı ayrı zikredilmiştir. Meselâ, şu âyete bakalım:

"İman eden ve salih amel işleyenleri cennetler ile müjdele..." (Bakara, 2/25)

Kur'an'da yetmişten fazla âyette, imanın peşinde salih amelden bahis vardır. Bu da gösterir ki, cennet, imanı olan ve salih amel işleyenler içindir.

Kur'an, "mü'minler felâh buldu" diye müjde verdikten sonra, onların amellerini anlatır. Bu amelleri işleyenlerin kurtulacağına işaret eder. (bk. Mü'minun, 23/1-11)

İman bir iddiadır, ameller bunun isbatıdır. Amelsiz iman, meyvesiz ağaç gibidir. İşte bu bağlamda tasavvuf, gerçek mü’min olma uğraşısıdır.

Tasavvuftan feyiz alanlar, ilimde eksikleri olsa bile, genelde amel yönüyle hayli hassastırlar.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun