Nefsi öldürmekten maksat nedir?

Tarih: 25.06.2020 - 10:10 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Nefsi Öldürmek

فَاقْتُلُٓوا اَنْفُسَكُمْ  “Nefislerinizi öldürün.” (Bakara, 2/54)

Ayet, İsrailoğullarına yönelik hitaplar içinde geçer. Çeşitli yönlerden ele alınan ayet, işari tefsir olarak da ele alınmış, nefis terbiyesiyle alakalı olarak da açıklanmıştır.

Bazıları üstteki ayetten hareketle nefis terbiyesini "nefsi öldürmek" şeklinde uygularlar, nefsin hoşuna giden her şeyden uzak kalırlar. Bunun neticesinde; dünyayı sevmez, hırs göstermez, inat etmez, hiç öfkelenmez bir hale gelebilirler.

Bunun da bir nefis terbiyesi olduğunu kabulle beraber, böyle yapmak yerine onu hayra yönlendirmenin daha iyi olacağı kanaatindeyiz. Birincisi, atın yemini kısıp, onu zayıflatarak ona hâkim olmaya; ikincisi ise, yemini normal verip, güçlü bir atla hedefe daha kısa zamanda varmaya benzer.

Dünyanın sevilecek tarafları vardır, sevilmeyecek yönleri vardır. Hırs gösterilecek yerler vardır, gösterilmeyecek yerler vardır. İnadın güzel olduğu durumlar vardır, çirkin olduğu durumlar vardır. Öfkenin kötü olduğu haller vardır, iyi olduğu haller vardır.

Dünyayı, Allah'ın isimlerine ayine ve “ahirete bir tarla” (Aclûnî, Keşfu'l-Hafa, I, 412) olarak sevmek güzeldir. İnsanın hevesatına bakan ve gaflet perdesi olan yönünü sevmek çirkindir. (Nursî, Sözler, s. 584) İlimde ve hizmette hırs göstermek güzeldir, şöhret için malda ve makamda hırs göstermek çirkindir. Hakta inat etmek güzeldir. Batılda inat etmek, çirkindir. Ehl-i küfre öfke duymak güzeldir, mü'minlere öfke duymak çirkindir.

İşte, nefsin mahiyetinde yer alan duyguların, arzuların bu şekilde yönlendirilmesi, nefsin öldürülmesinden, yani büsbütün sesini kesmekten çok daha faydalıdır. (bk. Nursî, Mektubat, s. 33-34)

Bu metod, nefsin arzu ve isteklerine iyi bir mecra bulmak, onu hayırlı şeylere sevketmekten ibarettir. Deli-dolu akan ve çevreye zarar veren bir nehrin önüne baraj yapmak ve böylece çevreyi sulamak ve aydınlatmak gibidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun