İşari tefsirden bir örnek verir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
اَلَمْ تَرَ كَيْفَ ضَرَبَ اللّٰهُ مَثَلاً كَلِمَةً طَيِّبَةً كَشَجَرَةٍ طَيِّبَةٍ * اَصْلُهَا ثَابِتٌ وَفَرْعُهَا فِى السَّمَآءِ تُؤْت۪ٓى اُكُلَهَا كُلَّ ح۪ينٍ بِاِذْنِ رَبِّهَۜا
"Görmedin mi Allah nasıl bir misal verdi? Güzel bir kelime güzel bir ağaç gibidir. Kökü sabit, dalları semadadır. Rabbisinin izniyle her an meyve vermektedir...”
وَمَثَلُ كَلِمَةٍ خَب۪يثَةٍ كَشَجَرَةٍ خَب۪يثَةٍ ۨاجْتُثَّتْ مِنْ فَوْقِ اْلاَرْضِ مَالَهَا مِنْ قَرَارٍ
“Habis (çirkin) bir kelime ise, yerden bitivermiş kararı olmayan habis bir ağaç gibidir..." (İbrahim, 14/24-26)
İslam, hurma misali güzel bir ağaca, şirk hanzale türü köksüz bir ağaca benzetilmiştir. İslam ağacının kökü, kalbdeki "La ilahe illallah" kelimesidir. (Şevkânî, Fethu'l-Kadir, Daru İhyai't-Türasi'l- Arabî, Beyrut, ts. III, 106-107)
İman kalpte kök salar. Daima zahirî ve batınî salih amel meyvelerini verir. (Cevziye, İ'lamu'l-Muvakkiin... I, 132)
İman ve İslam ağacının kökleri ilim, marifet ve yakindir. Gövdesi ihlâs, dalları amellerdir. Ağaç sulanmazsa kuruduğu gibi, kalpteki İslam ağacı faydalı ilim, salih amel, zikir ve tefekkürle sulanmazsa kurur. Habis ağaç ise şirk ağacına işarettir. Şirkin bir delili yoktur. Ne yerde sabit bir kökü vardır, ne de semada bir dalı. (Cevziye, I, 134-135)
Alûsi, üstteki ayetlerin işari manasına şöyle işaret eder: "
İman ağacının gövdesi marifet, dalları muhabbet, yaprakları şevk, bekçisi helal-harama riayettir. Bu ağaç her nefeste ubudiyet letaifinden ve Rububiyet envarının hissedilmesinden meyveler verir." (Alûsî, Ruhu’l-Me’ânî fî Tefsîri’l-Kur'ani’l-Azîm, XIII, 232)
Alûsi, ayrıca Cafer-i Sadık'tan şunu nakleder: Ayette anlatılan habis ağaç şehvet ağacıdır. Şehvet ağacı nefis toprağında biter. Bu ağacın suyu emel, yaprakları tembellik, meyveleri günahlardır. Ve bu ağacın akıbeti, ateşte yanmaktır. (Alûsî, XIII, 232).
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bediüzzaman Hazretleri, Birinci Şuâ’da otuz üç ayetin Risale-i Nur’a işaret ettiğini beyan ediyor; Kur’an’da bu manada işaretler var mıdır?
- Said Nursi kendi kitaplarını ve kendi itibarını pazarlıyor mu?
- Görmedin mi, Allah güzel bir sözü nasıl misal getirdi?
- Günah ağacı nedir?
- İnsanın zihninde, İslamiyet ve Müslümanlık adına oluşturacağı önemli temel esaslardan oluşan hayali bir ağaç tasavvur edilebilir mi?
- "Vâhid-i Ehad, şu kâinat sarayında taklit edilmez sikkeleriyle, ona mahsus hatemleriyle, ona münhasır turralarıyla, ona has fermanlarıyla, bütün mevcudata damga-i vahdet koyuyor." cümlesinin geçtiği yeri izah eder misiniz?
- KELİME-İ TAYYİBE
- "Malûmdur ki, bir şeyin semeresi en uzak, en cem'iyetli, en nazik, en ehemmiyetli cüz'üdür." cümlesini izah eder misiniz?
- "Şecere-i kainat" kavramını nasıl anlayabiliriz, kainatı neden bir ağaca benzetiyoruz? Bu konuda herhangi bir ayet veya hadis var mı?
- "İman, insanı insan eder. Belki insanı sultan eder." Bu iki cümleyi açabilir misiniz?