Görmedin mi, Allah güzel bir sözü nasıl misal getirdi? Güzel bir söz, kökü sağlam, dalları göğe yükselen bir ağaç gibidir. (İbrahim, 14/24) ayetini açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
"Görmedin mi, Allah güzel bir sözü nasıl misal getirdi? Güzel bir söz, kökü sağlam, dalları göğe yükselen bir ağaç gibidir." (İbrahim, 14/24)
"Güzel söz" diye tercüme ettiğimiz "kelime tayyibe" tamlaması "doğru söz, sağlam inanç, kelime-i tevhîd yani "lâilâhe illellah" peygamberlik, vahiy, âhiret" ve Allah'ın bütün mesajlarını ifade etmektedir.(Esed, II, 506)
Allah Teâlâ'nın varlığına ve birliğine imanı, yani kelime-i tevhîdi ifade eden "güzel söz", kökü yerin derinliklerine sağlam bir şekilde yerleşmiş, gövdesi ve dalları gök yüzüne doğru yükselmiş, her zaman meyve veren bir ağaca benzetilmektedir. Bu ağaç nasıl Allah'ın izniyle her zaman meyve verip faydalı oluyorsa "kelime-İ tevhîd" de o şekilde faydalıdır. O da müminlerin kalplerine yerleşip kökleşince onların davranışlarını etkilemekte ve imanın ürünleri, meyveleri onların üzerinde görülmektedir. Onlar Allah'a karşı kulluk görevlerini yerine getirmeye çalıştıkları gibi, ilim, irfan ve güzel işleriyle de insanlık için daima faydalı olmaya gayret ederler.
Öte yandan ağacın diri kalması için nasıl sulama ve budama gibi bakıma ihtiyacı varsa kalpteki iman da böyledir. Eğer mümin faydalı ilim, güzel amel, zikir ve tefekkürle onu beslemezse o da zayıflayıp yok olabilir.(Diyanet Tefsiri, Kur'an Yolu, İlgili ayetin tefsiri.)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Görmedin mi, Allah güzel bir sözü nasıl misal getirdi? (Güzel bir söz), kökü sağlam, dalları göğe yükselen bir ağaç gibidir. (İbrahim 24) ayetini açıklar mısınız?
- KELİME-İ TAYYİBE
- İşari tefsirden bir örnek verir misiniz?
- FER'
- İslam ahlakı hakkında bilgi verir misiniz?
- HABÎS
- "Cuma günü kim cemaatin omuzlarını yararak ilerlerse cehenneme bir köprü ittihaz olunur." hadisini nasıl anlamalıyız?
- İçki ve kumarın faydaları var mı?
- Günah ağacı nedir?
- Namazda sesli sessiz okuyuş şekli nasıl olmalıdır? "Namazında niyazında sesini fazla yükseltme, fazla da kısma, ikisinin arasında bir yol tut." (İsra, 110) Ayeti açıklar mısınız?