Özel sigortadan alınan paranın faiz kısmı nasıl değerlendirilmelidir? Anadolu hayat sigorta şirketinden bir kaç yıla kadar emekli olacağım. Yatırmış olduğum paranın faizle değerlendirildiğini düşünüyorum...
Değerli kardeşimiz,
Bireysel emeklilik sistemleri, kar payı özelliğini taşıyor ve faiz olarak değil de ortaklık olarak veya kârdan pay olarak kabul ediliyorsa, bunda bir mahzur yoktur. Fakat bireysel emeklilik, tamamıyla faiz olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü, bir kimse faiz almak gayesiyle parasını devlete veya başkasına verir, sonra ilaveli olarak alırsa, malûm olduğu gibi faiz sayılır. Faiz alan kişiler ise mesuldür.
Birikimli hayat sigortası ve bireysel emeklilik sisteminde (BES); katılımcı fertlerin, en az on yıl olmak üzere, umumiyetle otuz-otuz beş yıllık periyotlarla ödedikleri primler çeşitli fonlarda değerlendirilir. Buna karşılık, belli süreyi dolduran (en az yirmi beş yıl) üyelere maaş bağlanır. Kamu güvenlik kuruluşlarında olduğu gibi, sağlık hizmeti vs gibi sosyal yardımlar söz konusu değildir. İştirakçilerden alınan primlerle sermayeleşen fonlar, bu parayı çoğunlukla yerli-yabancı faizli enstrümanlarda değerlendirir. Üyelerden giriş aidatı, yönetim gideri adı altında oldukça yüksek meblağlar tahsil edilir. Bu şirketlerin muazzam kârlara ve cesâmete ulaşması, en az üyelerini düşündükleri kadar kendilerini de kolladıklarının kanıtı olsa gerektir. Uluslararası finans kapital deyimiyle anılan dev fonların önemli bölümü emeklilik fonlarından meydana gelir.
Bu açıklamalarımız ışığında, faiz konusunda hassas bir Müslümanın özel emeklilik şirketlerinden uzak durması, bizce normal bir davranıştır.
İlave blgi için tıklayınız:
Devletin faizi ile birlikte verdiği yolluk harcırahını almam caiz midir?..
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Özel emeklilik / hayat sigortası caiz midir?
- Özel emeklilik, bireysel emeklilik sistemleri caiz midir?
- Özel emeklilik, bireyesel emeklilik sitemleri caiz midir?
- Finans Kuruluşları ve Faiz
- Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) biriken paranın zekatı var mı?
- Bireysel emeklilik mecbur olursa ne yapalım?
- Katılım bankalarının bireysel emeklilik uygulamaları caiz midir?
- Bankaya yatırılan paranın tamamı haram olur mu?
- Şafii mezhebine göre dört rekat olarak kılınan farz, kaza ve nafile namazlarda, üçüncü ve dördüncü rekatlarda, Fatiha'dan sonra zammı sure okunur mu?
- Enflasyon farkı faiz olur mu? Faizin haram olmadığı şartlar mevcut mu, nelerdir?