Bazı kişiler bankalara prim yatırarak ikinci emeklilik hakkı kazanıyorlar. Dinimizce bu, yani özel emeklilik / hayat sigortası caiz midir?
Değerli kardeşimiz,
Bireysel emeklilik sistemleri, kâr payı özelliğini taşıyor ve faiz olarak değil de ortaklık olarak veya kârdan pay olarak kabul ediliyorsa, bunda bir mahzur yoktur. Fakat bireysel emeklilik, tamamıyla faiz olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü, bir kimse faiz almak gayesiyle parasını devlete veya başkasına verir, sonra ilaveli olarak alırsa, malûm olduğu gibi faiz sayılır. Faiz alan kişiler ise mesuldür.
Birikimli hayat sigortası ve bireysel emeklilik sisteminde (BES); katılımcı fertlerin, en az on yıl olmak üzere, umumiyetle otuz-otuz beş yıllık periyotlarla ödedikleri primler çeşitli fonlarda değerlendirilir. Buna karşılık, belli süreyi dolduran (en az yirmi beş yıl) üyelere maaş bağlanır. Kamu sosyal güvenlik kuruluşlarında olduğu gibi, sağlık hizmeti vs gibi sosyal yardımlar söz konusu değildir.
İştirakçilerden alınan primlerle sermayeleşen fonlar, bu parayı çoğunlukla yerli-yabancı faizli enstrümanlarda değerlendirir. Üyelerden giriş aidatı, yönetim gideri adı altında oldukça yüksek meblağlar tahsil edilir. Bu şirketlerin muazzam kârlara ve cesâmete ulaşması, en az üyelerini düşündükleri kadar kendilerini de kolladıklarının kanıtı olsa gerektir. Uluslararası finans kapital deyimiyle anılan dev fonların önemli bölümü emeklilik fonlarından meydana gelir.
Bu açıklamalarımız ışığında, faiz konusunda hassas bir Müslümanın özel emeklilik şirketlerinden uzak durması, bizce normal bir davranıştır.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Peygamberimizin İblis ile diyaloğu nasıl olmuştur?
- Rum suresi 28. ayette kölelerin misal gösterilmesinin sebebi nedir? Bu ayete göre, efendinin kölesini kendisine eşdeğerde tutup, ortak kılmağa matuf her davranışı, Tanrı'ya şirk koşmak gibi günah bir şeydir; kölelik doğal bir kurum sayılıyor?
- Mezarlık Ziyareti
- Özel emeklilik, bireyesel emeklilik sitemleri caiz midir?
- Kerahet vakitleri Peygamberimiz (asv) tarafından mı belirlenmiştir?
- İlahi CD'sini çoğaltıp tanıdıklarımıza vermemiz caiz midir?
- Alkollü içecek satan bir mağazada çalışmaktayım, kazancım helal midir? Bu içkiyi alanların günahına ortak olur muyum?
- Tüp bebek ve mikroenjeksiyon uygulamasında, nikahlı olmadığı başka bir erkeğin spermi ile çocuk sahibi olmak caiz mi?
- Kur'an, Mekke'nin içinde bulunduğu bir gecede mi indirildi? Yani dünya o tarihte döndükçe ve bölgeler o tarihte kadir gecesine girdikçe, her bölgeye iner de iner mi?
- Ellerde bulunan çizgilerin anlamları nasıl yorumlanır? Her insanın sağ elinde Arapça olarak 18, sol elinde de 81 sayısı vardır. Bu sayılar Müslüman olmayanlarda var mıdır?