Kötü olan cenaze için ne denir?

Tarih: 03.12.2023 - 10:51 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İslam ülkelerinde cenazelerin Müslüman oldukları baştan kabul edilir. İyi niyetle peşin olarak “iyi insan” diye düşünülür. Bu niyetle, camiye getirilen cenaze hakkındaki o soruya da “İyi biliriz.” denebilir, hatta denmelidir. Bunda bir mahzur olmaz. Çünkü mümin olan bir kimsenin bazı hataları ve günahları olsa da başta imanı olmak üzere nice iyilikleri, hayırları ve sevapları olur. Bunları niyet ederek iyi biliriz diye iyi olduğuna şahitlik etmek hem bize hem de o kimseye faydalı olur.

Ancak musallada bulunan şahıs açıkça İslam’a inanmayan, dinin aleyhinde bir tutum ve tavır içinde olduğu kesin olarak bilinen ve bu şekilde de vefat etmiş birisi ise, bunun hakkında “iyi biliriz” denilmez sessiz kalınır.

Hz. Peygamber (asm) Efendimizin yanından bir cenaze geçti. Oradakiler, cenazeyi hayırla yad ettiler. Peygamber Efendimiz (asm):

“Vacib oldu!” buyurdular.

Sonra bir cenaze daha geçti. Bunu kötü sözlerle yad ettiler. Resulullah (asm) yine:

“Vacib oldu!” buyurdular.

Hz. Ömer (ra):

“Ya Resulallah! Her iki cenazeye de vacip oldu buyurdunuz. Vacip olan nedir?” diye sordu.

Peygamber Efendimiz (asm):

“Öncekini hayırla yad ettiniz; ona cennet vacip oldu. İkincisini kötülükle yad ettiniz; ona da cehennem vacip oldu. Sizler Allah’ın yeryüzündeki şahitlerisiniz!” buyurdu. (Buhârî, Cenâiz 86)

İnsanların birbirini övmesi, dirilerin dirileri ve dirilerin ölüleri övmesi şeklinde iki kısma ayrılır. Yaşayanların birbirlerini övmeleri, aşırıya kaçtığı takdirde yasaklanmıştır. Zira bu tür bir övme hem övülenin hem de övenin ahlâkı üzerinde kötü tesir yapabilir. Övüleni kibir ve gurura, öveni de gösteriş ve riyakârlığa sevk edebilir

Sevap, Allah’ın lütfu; azap, onun adaleti gereğidir.

Dirilerin ölü hakkındaki övgüleri, o ölünün dünyada iken iyi bir kişi olduğunu gösterir. İyilere de cennet vaat olunmuştur. Böylece iyi olduğuna dair şehadet edilen kimse de cennete girer.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun