Kur'an, Güneş'le Ay'ın birleşeceğini söylüyor mu?

Kur'an, Güneş'le Ay'ın birleşeceğini söylüyor mu?
Tarih: 10.06.2022 - 10:27 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ahir zamanda güneş genişleyip ayı yiyecek mi yoksa güneş tutulması mı olacak?
"Kur'an güneşle ayın birleşeceğini söylüyor"

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili ayetlerin meali şöyledir:

"Gözlerin kamaşıp karardığı, Ay ışığının büsbütün gittiği, Güneş ve Ay'ın bir araya getirildiği zaman…  İşte o gün insan: 'Kaçacak yer var mı?' der." (Kıyamet, 75/7-9)

Bu ayetlerde söz konusu edilen üç nokta önemlidir:

Birincisi: “Kıyamet kopmasının dehşetinden gözlerin şaşkınlık içerisinde, hayretle manzarayı seyretmeleri.”

Bilindiği üzere, kıyametin kopması bir anda olmaz. Bunun için bir süreç vardır. Bu nedenle kıyametin koma sürecini gören gözler dehşetlere düşecektir.

İkincisi: “Ay ışığının tamamen yok olup gitmesi.”

Işığını Güneş'ten alan Ay dünya hayatı devam ettiği sürece, yerküresinin araya girmesiyle Ay bu ışıktan bir süreliğine mahrum kalır ve buna “Ay tutulması” denir. Bu ayetlerde söz konusu edilen şekli ise, geri gelmesi mümkün olmayan bir şekilde, bir daha Güneş ışığından istifade etmeyecek bir tarza süresiz bir tutulma / yok olma halidir. 

Üçüncüsü: “Güneş ile Ay'ın bir araya getirilmesi” durumudur.

Yaptığımız araştırmada -görebildiğimiz kadarıyla- modern fen bilimlerinin kesin olarak tespit ettiği bir durum söz konusu değildir. Ayrıca muasır tefsir âlimlerinin de bu konuda kesin bir sonuca vardıklarını gösteren bir ifadeye rastlayamadık.

Eski ve yenilerden -baktığımız- ondan fazla tefsir kaynaklarından misal olarak şunlara bakılabilir. (Razi, Maverdi, Bikaî, İbn Kesir, İbn Aşur, Şaravî, Tantavî, Meraği, ilgili yer)

Kaynaklarda gördüğümüz kuvvetli ihtimallerden biri, “Sistemin bozulmasıyla ışığını, hararetini ve cazibesini kaybeden Güneş ile cazibenin olmamasından ötürü yörüngesinden sapan Ay'ın -ışıksız / karanlık kütleler halinde- bir araya gelmeleri ve Ay'ın Güneş tarafından yutulmuş bir surette batı tarafından doğmaları” şeklindedir. (bk. İbn Aşur, Meraği ilgili yer)

Bu yorumun Abdullah b. Mesud’a ait olduğu bildirilmiştir. (bk. Meraği, ilgili yer)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun