Lohusa kadının kırk gün dışarı çıkması günah mı?

Tarih: 09.05.2025 - 15:51 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Önceden kadınlar lohusayken 40 gün dışarı çıkmaz diye bir düşünce varmış, bu düşüncenin sünnet ve şeriat da yeri var mıdır?
- Buna dayanan bir hadis bir ayet bir söz var mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hayır, lohusa kadının dışarı çıkması günah değildir. Bu anlayış, hadislerde geçen lohusa kadının namaz, oruç gibi ibadetleri yapmayacağı anlamındaki ifadenin yanlış anlaşılmasından kaynaklanmış olabilir.

Tirmizi’nin Hz. Ümmü Seleme’den yaptığı rivayete göre, “Hz. Peygamber (asm) zamanında lohusa olan kadınlar en fazla 40 güne kadar ibadetleri yapmazdı.” (bk. Tirmizi, Taharet 105, no: 256-257)

Lohusa olan kadınlar en çok 40 gün bekler, daha sonra her türlü ibadetlerini yaparlar. (bk. Tuhfetu’l-ahvezi, 1/363)

Değişik rivayetlere ve görüşlerin zikredildiği Tuhfetu’l-ahvezide yer verilen “en sahih olanı şudur ki: başkaca bir temizlik alameti bulunmadığı sürece lohusanın bekleme süresi 40 gündür.” (bk. age., 1/365) ifadesi gösteriyor ki, buradaki “Teclisu” fiilinin manası: “ibadetlerden geri durması / yapmaması” şeklindedir.

Öyle anlaşılıyor ki, sorudaki “dışarı çıkma” ifadesi yanlış bir algılamanın eseridir.

Oysa verdiğimiz bilgilerden de anlaşıldığı üzere, “dışarı çıkma” ifadesi “Teclisu= oturur-durur” şeklindeki fiilin tercümesidir. Halbuki “Teclisu” fiilinin kullanıldığı yerde “dışarı çıkma”ya işaret eden bir ifade yoktur.

Kaldı ki gerek Tirmizi’de gerek Tuhfetu’l-ahvezi’deki ifadelerden anlaşılan “Teclisu” fiilinin “ibadetlerden geri durma / başka bir temizlik alameti görülmediği sürece 40 güne kadar ibadetlerden geri durmayı” ifade etmektedir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Lohusalık (Nifas) Bu dönemde dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir? 

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun