Kur'anlar arasında binlerle ifade edilen kelime farklılıkları var; bunu nasıl anlamalıyız?
- Kur'an'ın farklı kıraatleri arasındaki kelime farklılıkları tam olarak ne kadardır?
Değerli kardeşimiz,
- Adı üstünde “kıraat farkları" demek, "okunuş farkları farkı" demektir. Kur’an’da kıraat farklılıkları farklı kelimeleri değil, aynı kelimenin farklı okunuş şeklini gösterir. Örneğin; Fatiha suresinin dördüncü ayetinde yer alan “Malik” kelimesi resm-i hatt-ı Kur’ani olan hatt-ı Osmanî de elifsiz “MELİK”(M-L-K) şeklinde yazılmıştır. Yalnız elif yerine bir çıkmayla hem Melik hem de Malik şeklinde okunmasına imkân verilmiştir.
- Kıraat farklılığını gösteren kelimelerin sayısı binler değil yüzler de değildir. İşin erbabı olan tefsir ve kıraat alimleri bunları çok iyi bilirler.
- Abdullah b. Mesud’un mushafında var olduğu kabul edilen farklı kelimelerin sayısı iki elin parmağını geçmez. Kaldı ki, oradaki farklı kelimelerin bizzat Kur’an değil, anlaşılması için kendisinin bir açıklama olarak yazdığı ve daha sonra yanlışlıkla Kur’an’ın bir kelimesi olduğu zannedilmiştir. Örneğin, Karia suresinde yer alan “I’HN” kelimesinden sonra “SUF” kelimesinin yazılı olduğu iddia edilir. Bu iddia doğru olsa bile, bu bir açıklamadır; SUF; yün demektir. Ancak IHN çok kolay anlaşılmayan bir kelimedir. Bu konuda İslam alimleri eskiden beri açıklamalarda bulunmuş ve eserler yazmışlardır.
- Kıraat farklılıklarının önemli bir bölümü irab konusundadır. Yani, bir kelimenin ötre mi, üstün mü veya esre mi olduğu hususundadır. Bunların manaya etkisi olmakla beraber, hiçbir zaman kelimelerin farklılığı anlamına gelmez. (Geniş ve doğru bilgiler için bk. el-İtkan, Menahilu’l-İrfan, Mebahisu’l-Kur’an)
Bu açıklamalardan da anlaşıldığı üzere; soruda bir yandan “Biliyorsunuz bu Kur'anlar arasında binlerle ifade edilen kelime farklılıkları var?” ifadesi, diğer yandan “Kur'an’ın farklı kıraatleri arasındaki kelime farklılıkları tam olarak ne kadardır?” ifadesine yer verilmesi, zihinsel ciddi bir çelişkiyi göstermektedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Evrenin sonunun, Kur'an'ın dediği gibi big crunch (büyük büzülme çöküş) şeklinde mi olacaktır?
- Yeryüzünün dümdüz yayılıp uzatıldığına dair ayetlerin olması Kur'an’da dünyanın düz olduğuna dair hiçbir ayet yoktur düşüncesine gölge düşürmez mi?
- "Biz göğe dokunduk, onu kuvvetli bekçiler ve alevlerle dolu bulduk, doğrusu biz göğün bazı yerlerinde dinlemek için otururduk.” (Cin, 72/8-9) Burada geçen alevler ve oturulacak yerlerden maksat nedir?
- "Biz her ümmet için uygulayacağı bir ibadet yolu verdik. O halde din işinde seninle asla çekişmesinler." (Hac, 22/67) Bu ayete göre her ümmete farklı ibadetler mi takdir edilmiştir?
- Zariyat suresi, 7. ve 8. ayetlerde göklerdeki hareli (kıvrım kıvrım) yollara yemin edilmektedir. "Hareli yollar" ne demektir?
- Duhan Suresi, 28. ayette geçen "Biz onları başka bir kavme miras verdik." ifadesiyle hangi kavim kastedilmiştir?
- Kur’an’da bebeğin üç karanlık içinde olduğu ve iki tam yıl emzirilmesi gerektiği bilgisi, bilimsel verilerin beş karanlık içinde ve üç yıl emzirilmesi gerçekleriyle çelişmiyor mu?
- "Biz gece ve gündüzü iki Ayet kıldık ve gece âyetini sildik" (İsra, 17/12) ayetindeki "Gece ayetini sildik." ifadesi nasıl anlaşılmalıdır?
- "Ne yerde, ne de gökte zerre ağırlığınca hiçbir varlık Rabbinizden uzak (ve örtülü) kalmaz. Bundan daha küçüğü de daha büyüğü de yok ki, o açık kitapta (yazılı) olmasın." (Yunus, 10/61) Bu ayette atom altı parçacıklara mı işaret edilmiştir?
- Neml suresinin 88. ayetinde dağların yürütüldüğü anlatılırken başka ayetlerde sabit olduğu ve sadece kıyamet günü yürütüleceği bildirilmiştir. Bu konuya açıklık getirir misiniz?