Kur'an'da, kadının ölünceye kadar ev hapsinde kalacağı hükmü var mıdır?

Tarih: 07.05.2014 - 01:22 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kur'an’da hangi durumda kadına ceza olarak hapis uygulanır ve ölünceye dek bekletilir?
- Bu ölüm açlık-susuzluktan mıdır, yoksa yaşlanana kadar ev hapsi midir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Kur’an’da kadının hapsi zina ile ilgilidir.

- Bu hapis susuzluk-açlık içermiyor. Yalnız bulunduğu evinden dışarı çıkmamak gibi bir ev hapsidir. Bu sebeple, “ölünceye dek” hükmü, normal eceli gelininceye kadarki süreyle ilgilidir. Kaldı ki bu ayetin ardından gelen ayette konu biraz daha belirginleştirilmiştir:

“Sizden iki kişi fuhuş yaparsa onlara eziyet edin. Eğer tövbe edip hallerini ıslah ederlerse, onları cezalandırmaktan vazgeçin. Şüphesiz Allah, tevvabdır, rahîmdir / tövbeleri kabul eden ve çok merhametli olandır. Zina eden kadınlarınız hakkında dört şahit isteyin. Eğer dört kişi şahitlik ederlerse, ölüm kendilerini alıp götürünceye veya Allah kendilerine bir yol gösterinceye kadar onları evlerde alıkoyun.” (Nisa, 4/15)

mealindeki ayetin hükmü belli bir süreyle ilgili olup, daha sonra Nur suresinin 2. ayetinde yer alan “yüz değnek cezası” ile neshedilmiştir. Bu husus tefsircilerin cumhuruna göredir. Daha sonra evli olanlarla ilgili recim cezası hadisle tespit edilmiştir. (bk. Razi, Kurtubî,  ilgili ayetin tefsiri).

- Ayette yer alan “veya Allah kendilerine bir yol gösterinceye kadar onları evlerde alıkoyun” mealindeki ifade, bu hükmün geçici bir süreyle ilgili olduğu ve şartları geldiğinde bu hükmün ortadan kaldırılacağının göstergesidir.

Bununla beraber, bu ayetin “Kadınlarla ilgili çıkış yolunu gösteren Allah’ın hükmünü benden öğrenin; bekâr kadınların cezası yüz değnek, evli olanların cezası ise recimdir.” manasındaki hadisle neshedildiğini söyleyen alimler de vardır. (Razi, Kurtubi, a.g.y)

- Alimlerin büyük çoğunluğuna göre, ilgili hadis “nâsih” değil, “mübeyyin”dir. Yani bu hadis-i şerif, söz konusu ayette yer alan “bir yol gösterinceye kadar” mealindeki ifadede yer alan ilahî vadi beyan etmiştir. Ayrıca bu hadiste, Nur suresinin zina ile ilgili ayeti de tahsis edilmiştir. Yani oradaki, “yüz değnek cezası” sadece bekarlara mahsus olduğunu göstermektedir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun