Kuran'da Ay için neden nur denilmiştir?
Değerli kardeşimiz,
Nur kelimesi, ışığı dışarıdan olan cisimler için kullanılır. Ziya kelimesi ise, ışığı kendisinden olan cisimler için kullanılır. Kur’an’da güneş için ziya, Ay için ise nur kelimesi kullanılmıştır. Bununla, güneşin ışığın kaynağı olduğuna, Ay’ın ise ışığını güneşten aldığına işaret edilmiştir.
"O ki, Güneş'i ışık, Ay'ı nur kıldı." (Yunus, 10/5);
"Ay'ı (göklerde) bir nur ve Güneş'i de lamba yaptı." (Nuh, 71/16)
Bu iki kelime arasında manâ farkı vardır. Büyük müfessir, merhum Elmalılı Hamdi Yazır'ın açıklamasına göre, nur ışığa göre daha şümullü, ışık nura göre daha husûsi bir manâ ifade eder. Işıkta şiddetli bir aydınlık ve yayılma, nurda ise karanlığın zıddı olan yumuşak bir yayılış, sukûn ve letafet vardır. Bir tarife göre de nur, ışığın karanlığı gideren şuaıdır. Işıkta, nurdan başka sıcaklık ve yakıcılık da olabilir. Bu önemi farklar dolayısıyladır ki, Kuran-ı Kerim, Güneş'i nur saçan bir lamba veya bizzat ışık olarak anarken, Ay'ı nur olarak tavsif etmekte, böylece ayın ışığının güneşten olduğunu ima ve ihsas etmektedir.
Bununla birlikte nur ile ziya, eş manalı olarak da kullanılır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Güneş’i bir ziya/aydınlık, Ay’ı bir nur kılan,.." (Yunus, 10/5) diyerek başlayan ayette, ziya ve nur kelimelerinin ayrı kullanılması niçin olabilir?
- Ayın ısısının olmamasının nedeni nedir?
- Ay güneşten aldığı ışığı yansıttığına ve ay güneşten daha küçük olduğuna göre, neden “güneş” “ay”a tabi olmuştur ve güneş ile ay için "kamereyn/iki ay" denilmiştir?
- Ahzab suresi 46. ayette Peygamber için, neden ışık kaynağı olan kandil (siracen) denilmiştir?
- Nurlu dolunay zamanında, niçin polisiye suçlar artış göstermektedir?
- Güneşin yanmasının kaynağı cehennem midir?
- Kur'an Allah'ın sözüdür. Allah ise her şeyin yaratıcısıdır. O halde Kur'an'da neden Güneş'in de bir yıldız olduğu söylenmemiştir?
- Temizlik imanın yarısı mı?
- NÛR / IŞIK
- Hatemu'l-Enbiya "nebilerin sonuncusu" ne demektir ve Hz. Muhammed'in ayrıcalıklı özellikleri nelerdir?