Kur'an daha vahyedilmediği halde, Müzzemmil suresi 4. ayette neden Kur’an okuması emredilmiş?
- Müzzemmil suresinin iniş sırası 3.sıra. Surenin ilk beş ayetinde rabbimiz peygamberimize hitaben ayakta durarak Kuran’ı ağır ağır okumasını emrediyor. Beşinci ayette ise mealen doğrusu biz senin üzerine ağır bir söz bırakacağız buyurmuş. Yani Kuran daha vahyedilmemiş. Buna rağmen 4. ayette Kuran okuması neden emredilmiş?
Değerli kardeşimiz,
- Kur’an ifadesi, hem bütün sure ve ayetlerin tamamı hem de bir kısmı için hatta bir ayet için bile kullanılır. Nitekim biz bir hafıza “Kur’an oku” dediğimizde, bütün Kur’an’ı değil, bir kısmını oku demek isteriz.
Örneğin “İnsan” kelimesi hem bütün insanlar için hem de bir tek insan için kullanılır. Bunun gibi, Kur’an kelimesi de hem bütün hem de cüzleri, ayetleri için kullanılır.
- Surenin 5. ayetinde yer alan “Biz sana pek ağır bir söz vahyedeceğiz.” mealindeki ayetten, Kur’an’ın bundan sonra ilk defa nazil olacağını anlamak yanlıştır. Çünkü:
a) Sizin de işaret ettiğiniz gibi, bu sure Kur’an’ın nüzul bakımından 3. suresidir. Demek ki bundan önce iki sure (Alak, Kalem) inmiştir.
b) Bu surenin 4. ayetinde Kur’an’ı tertil üzere okunmasının emredilmesi de Kur’an’ın -az da olsa- bir kısmının daha önce indirildiğini göstermektedir.
c) “Biz sana pek ağır bir söz vahyedeceğiz.” mealindeki ayetten maksat, Kur’an’ın en büyük kısmının bundan sonra vahyedileceğidir. Dolayısıyla, bu ayetten “şimdiye kadar Kur’an’ın hiç inmediğini” çıkarmak isabetli değildir.
d) Yaklaşık ondan fazla baktığımız (Taberi, Razi, Beydavi, Maverdi, Kurtubi gibi) Tefsir kaynaklarında ayette -meal olarak- yer alan “ağır söz” ifadesinin bizzat Kur’an’ın vahyi olarak yorumlandığı gibi, Kur’an’da yer alan hükümlerle ilgili olduğuna dair yorumlar da vardır.
Bu açıdan bakıldığı zaman, Kur’an’ın ahkâmla ilgili ayetlerinin daha sonra inmesi, vad ve vaîd gibi müjde ve uyarıların yapılması gibi ağır beyanların bundan sonra geleceğine bir işaret olabilir.
Bu ise, Kur’an’ın ilk defa nazil olduğunu değil, genel olarak insanların sorumlu tutulduğu konuların bundan sonra vahyedileceğine yapılmış bir vurgu olarak değerlendirmek mümkündür.
Bu açıklamalardan anlaşıldığı üzere burada bir çelişki söz konusu değildir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kur'an'daki emirler kaç yıl sonra (ne zaman) emredilmişler? Namaz, tesettür, alkol yasağı, oruç, hac, vb. emirler, Efendimiz (s.a.s.) peygamber olduğundan kaç yıl sonra Allah (c.c.) tarafından emredilmiş?
- Namaz, tesettür, alkol yasağı, oruç, hac, vb. emirler Efendimiz (s.a.s.) peygamber olduğundan kaç yıl sonra (ne zaman) Allah (c.c.) tarafından emredilmiş?
- Allah dilerse kul haklarını da affeder mi?
- Kuran'dan kolayınıza geldiği kadar okuyun, ifadesi neden iki defa geçmektedir?
- Nisa, Ahzap ve Fetih surelerinde geçen "Kânallahü " ifadesi hakkında.
- Nisa, Ahzap ve Fetih surelerinde geçen "Kânallahü " ifadesinin hikmeti hakkında.
- Peygamberlik iddiasında bulunan yalancılar, helak olmuş mudur?
- Ayetlerin sonunun "nun" harfiyle bitmesindeki hikmet nedir?
- "Kışın oruç tutmak ganimettir. Kış mevsimleri müminin ganimetidir. Gündüzleri kısadır, oruç tutar; geceleri uzundur, ibadet eder." Bu hadisler sahih midir, açıklar mısınız?
- Kur’an’ın Edebi Yönü