Ayetlerin sonunun "nun" harfiyle bitmesindeki hikmet nedir?
- Kur'an-ı Kerim'in hemen hemen birçok ayetlerinin son harfnin "NUN" harfiyle bitmesindeki hikmet nedir?
Değerli kardeşimiz,
- Kur’an’da kullanılan Fasılalar (ayetin son kelimesi), son harfine göre değil, ifadenin gereğine uygun olarak kullanılır. Büyük çoğunlukla, muhataplar çoğul olduğu için, kullanılan fiil ve isimler (Cem-i müzekker salim) Nun harfiyle bitmektedir. Örneğin, “bilirler” için “ya’lemûn”, “bilmezler” için “la ya’lemun” fiili kullanılır. İsm-i fail çoğlu olan “bilenler” için “âlimîn” kelimesi kullanılır.
- Her bir surede yer alan ayetlerin son kelimesi ve son harfi -genellikle- aynı ses uyumu açısından benzer bir fasıla olarak şiirsel bir ses uyumunu sağlamaktadır. Bu husus tek başına bir i’caz / mucizelik parıltısıdır. Çünkü, onlarca ilahî, dünyevi ve uhrevi hakikatlerin anlatımında kullanılan kelimelerin aynı zamanda ses uyumunu sağlayacak bir şekle sahip olması, ancak sonsuz bir ilmin tezahürü olabilir.
- Bediüzzaman Hazretlerinin ifade ettiği gibi, Kur’an’ın kulaklı olanlara da gösterdiği bir mucizelik yönü vardır. Kur’an’ın manasını hiç bilmeyen bir kimse, özellikle ayetlerin son kelimelerinin meydana getirdiği -şiirsel ritim nevinden- güzel ses uyumunu dinlediği zaman bunun mevcut bütün şiirsel melodilerden daha güzel olduğunu idrak edecektir. Ve bu dünyada test edilerek kabul edilmiş bir konudur.
- Bununla beraber, Kur’an surelerinin hepsinde “NUN” harfiyle biten ayetler yoktur. Örneğin; Nisa, İsra, Kehf, Meryem, Tâhâ, Furkan, Ahzab, Sad, Muhammed, Fetih, Necm, Kamer, Talak, Tahrim, Nuh, Cin, Müzzemmil, Müddessir, İnsan, Nebe’, Naziat ve daha başka birçok surenin ayetlerinin -büyük çoğunlukla- sonu “nun” harfiyle bitmiyor.
İlave bilgi için tıklayınız:
-
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ayetlerin sonunun nun ve mim ile bitmesinin hikmeti nedir?
- "Harun'un ve Musa'nın Rabbi" ayeti, başka yerde neden "Musa'nın ve Harun'un Rabbi" diye geçiyor?
- Çevremizde, az da olsa, "Görmediğime inanman" diyen kişilerle karşılaşıyoruz. Bunlara bu yanlış düşüncelerinden vazgeçirmek için neler söylemeliyiz?
- Hidayet Allah'tandır, sözü nasıl anlaşılmalıdır?
- Mekke müşriklerinin Peygamber Efendimiz (asv)'e, "Sana öğretilenlerin Yemame'li Rahman tarafından öğretildiğini duyduk. Bu sebeple biz Rahman'a asla inanmayız." dedikleri iddiasına ne dersiniz?
- İslam dinindeki yasaklar, öteki dinler için de geçerli midir? Gayrimüslimler, İslam'ın hükümlerinden mesul müdür?
- Hidayet ve dalalet sadece inanç esaslarında mı olur?
- Mekke'de doğan bir çocukla, dünyanın her hangi bir yerinde doğan İslam'dan habersiz bir çocuk, manevi mesuliyet yönünden bir tutulabilir mi?
- Dünyanın ıssız bir köşesinde yaşayan ve İslâm dininden habersiz olan bir insan, âhirette nasıl sorumlu tutulabilir?
- Hat sanatında vav harfinin önemi nedir? Bursa gezisinde Ulu Camii'deki hat sanatlarını incelerken, vav harfinin öneminden bahsedildi. İslamiyet'te vav harfiyle Allah arasında ne gibi bir ilişki var veya bu harfin bu kadar önemi nedir?