Peygamberlik iddiasında bulunan yalancılar, helak olmuş mudur?
- Allah Teala, Hakka suresi 44-46. ayetlerde Peygamber Efendimize (asm) hitaben, "Eğer bize atfen sözler uydursaydı, kıskıvrak yakalayıp can damarını keserdik." buyurmuş. Peki peygamberlik iddiasında bulunan yalancılar da ortaya çıkıp Allah’a karşı yalan uydurmuşlar.
- Perygamberlik iddia eden bu yalancıların sonu ne olmuş acaba?
Değerli kardeşimiz,
Peygamberlik iddiasında bulunan yalancıların meşhur olanlarının sonunda öldürüldüğü veya tövbe edip Müslüman oldukları bilinmektedir.
Ancak bu ayetlerde konu mutlak olarak yalandan iftira edenlerin durumuyla ilgili değil, sadece Hz. Muhammed (asm) ile ilgilidir. Bunun maksadı da onun -haşa- sahte peygamberlik iddiası değil, peygamber olarak da şayet bir tek sözü yalandan uydurması durumunda bile onun şah damarının kesileceğine dair yapılan vurgudur.
Alimlerin bildirdiğine göre, burada ayetin ifadesinden asıl maksat, Allah’a yalan yere iftira eden kimsenin durumunun ortaya çıkarılmasıdır. Bu da iki şekilde olur:
Ya yalan söyleyen kimseden konuşma kuvvetini çekip almakla böyle bir yalanı söylemesine ve sürdürmesine imkan vermemekle olur. (Bu da ilgili kimsenin canını almakla tahakkuk eder).
Ya da ilgili kişinin yalanlarını ispat edecek kimseleri karşısına çıkarmak suretiyle onu çürütmekle olur. Bu ilahi hikmetin bir gereğidir. (bk. Razi, ilgili ayetlerin tefsiri)
Bu açıdan bakıldığında, tarih boyunca peygamberlik iddiasında bulunan yalancılar, ya canlarından olmuş ya da yalanları ortaya konularak onurları beş paraya getirilmiş ve Müseyleme şahsında olduğu gibi tarih boyunca “Kezzab” damgasını yemiştir.
Aslında bu ifadenin kullanılması, Hz. Muhammed (asm)’in peygamberliğini pekiştirmeye yöneliktir. Çünkü, ayette ifade edilen tehditlere maruz kalmaması, bilakis her konuda Allah’ın desteğini alması Hz. Muhammed (asm)’in hak peygamber olduğunu gözler önüne sermektedir. (bk. İbn Kesir, İbn Aşur, ilgili ayetlerin tefsiri)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah dilerse kul haklarını da affeder mi?
- Kur'an daha vahyedilmediği halde, Müzzemmil suresi 4. ayette neden Kur’an okuması emredilmiş?
- "Ey imân edenler! Allah'dan korkup sakının; O'nun Peygamberine inanın ki,.." (Hadid, 57/28) Bu ayette neden hem "ey iman edenler" diyor, hem de "Peygambere inanın" diyor?
- Peygamberimize vahyin bir müddet gelmemesi / kesilmesi ile ilgili bilgi verir misiniz? Bu hususta Peygamberimiz ile Cebrail arasında geçen konuşmayla ilgili ayet var mı?
- Şeytan (iblis) cinlerden midir, eğer cinlerden ise neden meleklerin arasındaydı?
- Peygamberimiz döneminde bilim ve teknoloji olmadığı halde, Kur'an-ı Kerim'de bilimsel ayetlerin olmasının sebebi nedir? Gerçekten bilimsel ayetler de o zaman mı nazil olmuştur?
- Peygamberimiz kendisine peygamberlik gelmeden önce, Allah tarafından peygamberler gönderildiğini biliyor muydu? Efendimizin (asm) peygamberlikten önce diğer kavimler hakkında bilgisi var mıydı?
- Kur'an-ı Kerim'de gelecekle ilgili ayetler bulunuyor; Tevrat ve İncil'de de gelecekle ilgili haberler verilmiş mi?
- Peygamberimizin soyu Hz. İbrahim'e dayandığı hâlde, Hz Musa neden, "Allah sizin kardeşlerinizin arasından bir peygamber çıkaracak." demiştir?
- Kur'an-ı Kerim'de Hz. İbrahim'in yolunda gidilmesini söylemesinin hikmeti nedir?