Kur'an-ı Kerim'de Hz. İbrahim'in yolunda gidilmesini söylemesinin hikmeti nedir?
Değerli kardeşimiz,
"Yahudi veya Hristiyan olun ki, doğru yolu bulasınız" dediler. De ki: "Hayır, biz tek Allah'a inanan ve müşriklerden olmayan İbrahim'in dinine."
O gün için 1.400 sene evvelinde Medine'deki Yahudiler gelin Yahudi olun diyorlar. Böylece kurtulun diyorlar.
Yine o dönemde Hristiyanlar da var. Meselâ Necranlıların tamamı Hristiyan. Onlar da Hristiyan olun kurtulun diyorlar. Günümüzde de aynı şeyi söylüyor adamlar. Gelin Yahudi olun kurtulun veya Hristiyan olun kurtulun diyorlar ki, Türkiye üzerinde daha ziyade ağırlık "Hristiyan olun kurtulun" yönünde propoganda edilmektedir.
Zamanla bunun denemeleri olmuş. İnsanların her şeyini cumasından, yazısından, tarihine kadar her şeyini değiştirmeye gitmişler. Belki bunlar değişince dinleri de değişir kanaati hasıl olmuş ama, bunlar değişmesine rağmen bu insanlar dinlerini değiştirmemişler ve yüz senelik emeklerinde boşa gittiğini görmüşler. Gözleriyle görmüşler.
Şimdi sıra bizde. Biz ne diyeceğiz? Biz ne diyeceğimizi Kurân-ı Kerîm'den öğrenmeliyiz. Yani yirminci asırda 2000'li yıllarda Batı'ya karşı, küfre karşı politikamızı, siyasetimizi yöneltirken bile, ne yapacağımızı öğrenmek üzere açıp Kur’ân-ı Kerîm'i okumamız gerekiyor. Allah (c.c.) o gün ashaba emrettiği şeyi aynen bize de bugün emrediyor. Diyor ki:
"De ki onlara gelin İbrahim'in dinine tabi olalım."
O İbrahim'in dini, ki, hiç bir puta tapılmadan yalnız ve yalnız Allah'a meyletmiş bir dindir. Meselâ Hristiyanlık propogandası yapmak üzere gelen bir adama biz şunu söyliyeceğiz. "Buyurun İbrahim'in dinine uyalım, ibrahim'i siz de seviyorsunuz biz de seviyoruz; Yahudiler'e İbrahim'i siz de seviyorsunuz biz de seviyoruz. Öyle ise İbrahim'e, İbrahim'in dinine uyalım deyin." diyor Allah (c.c)...
Bunun tefsirinde âlimlerimizden bir kısmı şöyle demiş. Niye İbrahim? Halbuki biz peygamberler arasında ayırım yapmayız. Yani Adem (a.s.)'dan, Peygamber Efendimiz (asm)'a kadar hiç bir peygamber arasında ayırım yapmayız. Şöyle denebilirdi "Muhammed'in dinine tabi olalım." İslâm dinine tabi olalım denebilirdi ama, Allah (c.c.) "İbrahim'in dinine tabi olalım" diyor. Bunun sebebi şudur, demişler:
Yahudiler de İbrahim'i tanıyor ve seviyor ve iman ediyorlar. Hristiyanlar da İbrahim'i tanıyor, seviyor ve iman ediyorlar. Öyle olunca günümüzde bir insana Müslümanlığı anlatmak için gittiğinizde, onun da sizin de sevdiğiniz bir insanın aracılığıyla giderseniz daha etkili olursunuz. Onun da sevdiği bir adam sizin de sevdiğiniz olursa müşterek tanıyıp sevdiğiniz bir adam olursa, onun aracılığının sizin o tebliğinize yardımı olacaktır. Onlar Yahudi olun diyorlar. Öbürleri Hristiyan olun diyorlar. Sen de bir üçüncü ama onlara zıt bir şeyle çıkma. Onların da kabul edebileceği, senin de kabul ettiğin ve iman ettiğin bir şeyle onlara teklifi götür. Ki o da İbrahim (a.s.)'dır deniliyor.
Bir âyet-i kerîmede Allah (c.c); "Gelin hep beraber aranızdaki müşterek bir kelimede bir araya gelelim. O da Allah'dan başka ilah kabul etmeyelim. Bu papazları, rahipleri din önderlerini kendimize ilah kabul etmîyelim, onları Rab kabul etmiyelim." diyor. Orada da âyette sizinle bizim aramızdaki benzer müşterek bir kelimeye gelin diyor. Yani Yahudiler'e ve Hristiyanlar'a Allah (c.c.) diyor ki, aslında biribirinize itikadi konuda çok yakınsınız. Sapma çok hassas bir noktada. Orayı bu tarafa geçirseniz mü'min olacaksınız.
İman denen şey, insanın kıl gibi bir tel üzerinden yürümesi gibi bir şey. Cambazlık yapma gibi bir şeydir. Bir anda insan küfür tarafına düşebilir. Onun için imanı konuda dengeyi çok iyi tutması gerekiyor. Amelî konularda insan biraz daha rahat davranabilir ama, imanı konularda rahat davranmak, gevşek durmak insanı her an aşağıya, küfür vadisine düşürebilir. Onun için çok hassas davranmak gerekiyor.
İnsanları da İslâm'a, imana davet ederken onların da sevdiği, bildiği, iman ettiği, bizim de sevdiğimiz, bildiğimiz, iman ettiğimiz İbrahim (a.s.)'a davet etmemizi Allah (c.c;) emrediyor. Ve İbrahim müşriklerden değildi diyor...
Müşrik, şirket kelimesinden şerike kelimesinden türetilmiş bir kelimedir. Şirket iki veya daha fazla kişilerin aynı işi yönetmede ortak haklara sahip olmalarıdır. Hani iki kişi bir araya gelip bir dükkân açıyorlar veya beş kişi bir araya geliyorlar, fabrika kuruyorlar. Herkes hissesi oranında orada söz sahibi. Müşrik de, yeryüzünün, gökyüzünün ve insanların yönetimi konusunda, yaratılmışların yönetimi konusunda, Allah (c.c.)'dan başka birine de yetki veren kişiye denir. Yapılan bu işe şirk deniliyor. O yönetimi elde ettiği kabul edilen kişiye de put deniliyor.
Yani bu insanların yönetimi Allah (c.c.)'a aittir. Çünkü yaratanı O. Onların ayağının altındaki toprağı vatanı O yaratmış, vatanın üzerindeki insanı O yaratmış, bu insanın da nasıl yönetileceği konusundaki kanunu da O indirmiştir. Allah'ın dışında bir başkasına da bu yetkiyi verirsek, müşrik oluyoruz! Yani yönetimde, Allah'ın yönetiminde bir başka insana yetki vermek oluyor ki, oda ilahlaştırılmış oluyor ve ilahlaştıran da müşrik oluyor. İbrahim (a.s.).müşriklerden değildi diyor Allah (c.c).
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Hazreti İbrahim'in milletindenim." ne demektir? Haniflik hakkında bilgi verir misiniz?
- "Doğrusu onların İbrahim'e en yakın olanı, ona uyanlar, şu Peygamber ve iman edenlerdir." (Al-i İmran, 3/68) mealindeki ayete göre, Hz. İbrahim diğer peygamberlere göre daha üst bir mevkide miydi?
- Şefaat ayetlere ve hadislere göre hak mıdır?
- Kur'an-ı Kerim'de Hz. İbrahim ile ilgili âyetler hangileridir?
- Hz. İbrahim'in Ay ve Güneşe önce Rabbim deyip, sonra batanları sevmem demesi, ismet sıfatıyla ters düşmez mi?
- MAKÂM-I İBRAHÎM
- Hz. İbrahim'e daha mı fazla selam ve bereket verilmiş ki, Allah'dan ona verdiği gibi Hz. Muhammed'e de vermesini istiyoruz?
- HANİF, HANİFLER
- Ayet ve hadislerde Arapçılık var mıdır?
- Bütün semavi dinlerin (Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam) aslı Hz. İbrahim'in Hanif dini midir?