Kleptomani (çalma hastalığı) olan karıma nasıl davranmalıyım?

Tarih: 23.01.2021 - 17:09 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Eşinizde var olduğunu söylediğiniz şey, gerçekten bir “Dürtü Kontrolü Bozukluğu” olan kleptomani mi, yoksa alışkanlık haline gelmiş bir hırsızlık davranışı mı olduğundan emin olmanız gerekir. Çünkü her iki durum için yapmanız gerekenler çok farklıdır.  

Kleptomani ile normal hırsızlık davranışının arasındaki en büyük fark şudur:

Normal hırsızlıkta maddi değeri yüksek olan veya kişinin ihtiyaç duyduğu, sahip olmak istediği, arzuladığı nesneleri çalma söz konusu iken, kleptomanide maddi olarak fazla bir değeri olmayan, kişinin hiç de ihtiyaç duymadığı farklı farklı nesneleri izinsiz alması söz konusudur. Bu eylem, önceden planlanarak değil de aniden gelişir. Ayrıca kleptomanide sürekli yapılan bir eylem söz konusudur. Bir iki çalma hadisesi Dürtü Kontrolü Bozukluğu sayılmaz.

Kleptomani, her ne kadar başkasına ait bir nesneyi izinsiz almak ise de çalma niyetiyle yapılmaz. Bu, kişiye rahatlık, mutluluk ve büyüklük hissi veren bir eylemdir.

Eğer sorun, alışkanlık haline gelmiş sıradan bir hırsızlık davranışı ise, bunun söz ve nasihatle, gerektiğinde başka yollarla da çözümü mümkündür. sorularlaislamiyet.com sayfamızda bu konuda size yardımcı olacak yerleri okumanızı tavsiye ederiz.

Eğer sorun, basit bir hırsızlık olayı değil de bir dürtü kontrol bozukluğu ise nasihat ve ceza ile çözülmesi mümkün değildir. Daha ileri boyutta önlemler almanız gerekir.

Öncelikle sorunun ne zaman başladığını tespit edin. Çünkü kleptomani, eğer eşinizin çocukluğundan beri varsa, sorun onun geçmiş yaşantılarından veya çocukluk travmalarından kaynaklanıyor demektir. Bu konuda sizin tek başınıza yapacak fazla bir şeyiniz yoktur demektir.

Yoka eğer bu sorun, evlendiğinizden sonraki yıllarda ortaya çıktı ise, bu durum doğrudan evlilik sorunlarınıza bağlı gelişen bir rahatsızlık olabilir.

Çözüm için önerilerimiz

1) Sorun evlilik sonrası ortaya çıkmış ise, çözümü de evlilik hayatınızın normale dönmesine bağlıdır:

Öncelikle eşinizle iletişim biçiminizi gözden geçirin. Otorite dili, tahakküm dili, amir dili değil de onun kalbini kazanmaya yönelik yumuşak bir üslup ile konuşmayı alışkanlık haline getirin.

Kişiliğine, benliğine, kadınlığına, anneliğine yönelik yanlış anlaşılabilecek, küçük düşürücü, kendisini yetersiz, eksik hissettirecek bir dilden uzak durun. Bunun yerine takdir, teşekkür, beğeni dolu bir dil kullanmaya özen gösterin.

Değerli olduğunu hissettirecek davranışlarda bulunun. Çocuklarının, aile yakınlarının veya arkadaşlarının yanında söz ve davranışlarınızla onun sizin için değerli olduğu hissettiren.

Evde bazı kararları eşinize bırakın. Özellikle kendisi ile ilgili, ailesi ile ilgili konularda bir karar verme, söz sahibi olması onu rahatlatacaktır. Böylece kendisini kanıtlamak için başkalarının izinsiz eşyaları almak zorunda hissetmeyecektir.

Bunların dışında karı-koca arasında yaşanan mahrem hayatın normal, düzenli ve her iki tarafın memnun kalacağı bir şekilde yaşanmasına özen gösterin. Bu konuda bir sorun varsa, mutlaka bir uzmandan yardım alın.

Kleptomani, bazen ilgisizlik ve sevgisizlikten de kaynaklanır. Bunun için, eşinizle daha yakından ilgilenmeniz, ona özel zaman ayırmanızda da fayda var.

2) Evde, eşinizle birlikte iken dürtü kontrolü çalışması yapın.

Eşiniz bir koltuğa otursun, gözlerini kapatsın ve çalma olayını yeniden yaşamaya çalışsın. Yani o anda bir şey çalıyormuş gibi hayalinde uzun uzun canlandırsın ve size anlatsın.

Tam, rahatlama duygusu yaşadığı anda, siz ona, o anda yaşanması muhtemel tüm olumsuzlukları anlatın. Örneğin:

“İşte şu anda ev sahibi veya market sahibi seni gördü, yanına geldi. Bütün müşterilere dönerek, 'Bu kadın hırsızdır, utanmadan bana ait olan bir şeyi çaldı.' diye bağırdı. Sen, o an yerin dibine giriyorsun. Çevrendeki herkes seni ayıplıyor. Biraz sonra polis geliyor, ellerine kelepçeleyip karakola götürüyor. Sana tam bir hırsız muamelesi yapıyor ve aşağılıyor. Basın gelip fotoğrafını çekiyor... Gazetelerde hırsız diye senin fotoğrafın yayınlanıyor. Ailen, çocuklar rezil oluyor. Daha sonra ellerin kelepçeli mahkemeye çıkarılıyorsun. Basın orada, ailen orada, …” demek gibi..

Bunu, mümkünse günde birkaç kez tekrar edin. Her seferinde eşinizin “en çok utanacağı, mahcup olacağı” sözlerle yeni bir olayı anlatın, hatta alabildiğince olumsuz bir tablo çizin. Eşinizin hayalinde iz bırakacak kadar olumsuz ve utanılacak bir tablo olsun. Öyle ki eşiniz, yaptığından nefret etsin, iğrensin. Ve bu duyguları o anda da yaşasın

Bu şekilde, çalma esnasında duyduğu mutluluğa, hemen en olumsuz duygular eşlik etsin. İleride bu duygu tekrar ortaya çıktığında, çalmak için elini bir şeye uzattığında bu olumsuz duygular zihnine gelip onu vaz geçirecektir.

3) Bunların hiçbirinden fayda görmezseniz, kleptomani, bir "Dürtü Kontrolü Bozukluğu" olduğu için önerimiz eşinizin uzman ve dini bütün bir psikologdan veya ruh sağlığı hekiminden yardım almasıdır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun