Kadınları dövme izni Hz. Peygamberin hadisleri ile kaldırılmış mıdır?

Tarih: 08.10.2021 - 08:17 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bazı kişiler Nisa Suresi 34. ayetteki kadınları dövme izninin Hz.  Peygamberin kadınları dövmeyin gibi hadisleri ile neshedildiğini söylüyorlar. Bu kişilerin söylediğine göre bu ayet aşama aşama Hz. Peygamberin ifadeleri ile neshedilmiş.
- Hz. Peygamber bu ayetten sonra “kadınlarınızı köle döver gibi dövmeyin” , “kadınlarınızı dövenleriniz hayırsız kimselerdir” gibi hadisleri söyleyerek, erkekleri bundan menetmeye çalışmış sonra da en son olarak “kadınları dövmeyin” gibi hadisleri de söyleyerek bu ayeti neshetmiş. Bu doğru mu?
- Bu ayetteki kadınları dövme izni Hz. Peygamberin hadisleri ile aşama aşama kaldırılmış mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hz. Peygamber (asm) Efendimiz, ilgili bazı hadislerinde, kadınlara karşı daha şefkatli davranılması, özellikle dövülmemesine dair tavsiyeleri doğrudur. Fakat bu tavsiyelerin Nisa suresi 34. ayetteki dövme ruhsatını neshettiğine dair bir bilgiye rastlayamadık.

Rivayete göre, Hz. Peygamber (asm) Arafat vadisinde irad ettiği bir hutbede şunları söyledi:

“Kadınlar hakkında Allah’tan korkun! Siz onları Allah’ın emaneti olarak aldınız, Allah’ın kelimesiyle (hükmü ile) onlarla birlikte olmayı kendinize helal kıldınız. Sizin hoşlanmadığınız kimseleri eve almamaları onların size karşı görevleridir. Şayet öyle bir şey yaparlarsa 'onlara yaralayıcı olmayan bir şekilde (darben ğayre müberrihin) vurun. Örf dairesinde onların geçimini sağlamak ve giysilerini temin etmek sizin görevinizdir.” (bk. el-Cessas, َAhkâmu’l-Kur’an, ilgili ayetin tefsiri)

Bu hadisin Nisa suresi 34. ayetten sonra irad edildiğine şüphe yoktur. Bu da neshin söz konusu olmadığının göstergesidir.

Hz. Peygamberin (asm) bir ay kadar hanımlarından küsüp konuşmadığı, fakat onlara hiçbir zaman vurmadığı bir gerçektir. Kendisinin kullanmak istemediği bir ruhsatı, ümmetine de bu ruhsatı kullanmamalarını tavsiye etmesi anlaşılır bir şeydir, ancak bu tavsiyelerin ayetin hükmünü nesh ettiğine dair bir yargıya varmak için delil gerekir. 

Görebildiğimiz kadarıyla tefsir ve hadis kaynaklarında “vurma” ayetinin hadisle nesh edildiğine dair alimlerin herhangi bir beyanı yoktur. 

Bunu iddia edenin sağlam bir kaynak göstermesi durumunda ancak konuyu tartışmaya açabiliriz.

İlave bilgi için tıklayınız:

Ayetin manası vurmak mı dövmek mi?

Kadın yapınca dövmek, erkek yapınca affetmek adalet mi ...

Karısını döven adama ne ceza verilir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun