Kadınlar meslek seçiminde nelere dikkat etmeli?
- Örneğin hakimlik kadın fıtratına uygun mu?
Değerli kardeşimiz,
İster kadın olsun, isterse erkek olsun, meslek seçimi herkes için eş seçiminden sonra gelen en önemli hayati kararlardan birisidir. Çünkü bir mesleği yapabilmek için kişinin alacağı eğitim, harcayacağı zaman, mesleğini icra edeceği yer ve daha da önemlisi mesleğini yaparken nelerden feragat etmesi gerektiği, hangi ortamlarda kimlerle muhatap olacağı vb. kişinin başta dini hayatı olmak üzere, şahsi, ailevi ve evlilik hayatı, kişiliği, toplumdaki yeri ve insan ilişkilerini derinden etkiler.
Meslek seçimi bu kadar önemli olmasına rağmen, günümüz Türkiye’sinde gençlerin sağlıklı karar vermesi maalesef çok kolay olmuyor. Çünkü ya kişinin imkânları buna izin vermiyor veya üniversite giriş puanı yetmiyor veya çevrenin olumsuz yönlendirmeleri ve diretmeleri bunu mümkün kılmıyor. Zira mesleğe daha çok maddi getirisi, iş dünyasındaki talep oranı ve toplumdaki itibari açısından bakılıyor. Maalesef bunun ileride kişinin hayatını nasıl etkileyeceği açısından bakılmıyor.
Nitekim her anne-babanın çocuğunun doktor, avukat vb. olmasını istemesinin altında yatan düşüncesi de budur. Oysaki çalışmak, tek başına bir amaç değildir, araçtır.
Bu aracın amacı; başta kişinin Allah haklarına ve kul haklarına uymak, kendi şahsi geçimini sağlamak, sonra da ileride kuracağı ailesi ve çocuklarının iaşesini temin etmek, onları kimseye muhtaç etmemek ve ayrıca meslek yoluyla insanlığa hizmet etmektir. Bu şekilde iki dünya saadetini kazanmayı kolaylaştırmaktır.
Bu düşünceler doğrultusunda, sizlere doğrudan meslek adı önermekten ziyade bir çerçeve çizmeyi daha uygun görüyoruz:
1. Öncelikle kadın ve erkeğin fıtratının, beden ve ruh yapısının farklı olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak, ağır beden gücü gerektiren mesleklerde uzak durun.
2. Aynı çerçevede mesai kavramının olmadığı, mesela mesai saatlerinin akşamın geç saatlerine sarkabileceği, gece işe gitmenin mecburi olacağı, vardiya sistemi ile çalışıldığı meslekleri seçmeyin.
3. İkamet ettiğiniz şehirden, iş gereği zaman zaman il dışına, ülke dışına çıkmanızı gerektirecek mesleklerden uzak durun.
4. Ağırlıklı olarak erkeklerin çalıştığı mesleklerden uzak durun. Çünkü gün boyu erkeklerle çalışmak bir kadın için psikolojik olarak çok yorucudur.
5. Size, ileride evlendiğinizde eşinize ve çocuklarınıza daha çok zaman ayırabileceğiniz mesleklere yönelin. Çünkü günümüz çalışan ailelerinde en büyük çatışma kaynağı ya kadının hem dışarıda hem de içeride çalışmasından kaynaklanan ağır yüküdür. Ya da eşlerin iş bölümünden kaynaklanan kavgalarıdır.
6. Aile ve çocuk eğitimine, terbiyesine, sağlığına yardımcı olacak meslekleri seçin. Bu hem ailenize hem de çevrenize hizmet etmeniz anlamına gelir. Örneğin çocuk gelişimi gibi.
7. Bağımsız, zaman tanzimini sizin ayarlayabileceğiniz meslekler de kadın için uygundur, eczacılık gibi.
8. Evden çalışabileceğiniz meslekler de kadın için uygundur. Zaman tanzimini kendiniz yapabilirsiniz.
9. Hangi meslek olursa olsun, yeteneklerinize uygun ve daha da önemlisi severek yapabileceğiniz bir meslek olsun.
10. Bu sayılanlara uygun hareket etmekle beraber; dünyada misafir olduğumuzu unutmadan, yaptığımız her şeyin hesabını vereceğimiz ahiret hayatının şuurunda olarak, Allah’a kul onun Resulüne ümmet olma bilinciyle çalışmayı esas almalıyız ve buna uygun davranmalıyız.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Kadının devlet başkanı, hakim ve vali olması ile ilgili, 'Bir kavmin ...
- Dinen kadının çalışmasında bir sakınca var mıdır?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Babanın, çocuğun meslek seçimi üzerindeki etkisi nedir?
- Kuyumculuk ve kasaplık yapmanın sakıncası var mıdır?
- Kişinin meslek seçimi nasıl olmalıdır?
- Evlenmek istediğim kadını ailem istemiyor, ne yapmalıyım?
- İslam'da işçi hakları ve işçi- işveren münasebetleri konularında bilgi verir misiniz?
- At yarışları caiz mi?
- Kocamdan boşandım, bundan sonrası için Müslümanca nasıl bakmalıyım?
- Geleceğe dair umudum kalmadı, ne dersiniz?
- İslamiyet’i yaşamayanlardan etkileniyorum ne önerirsiniz?
- Çocuk sahibi olmayanları nasıl teselli edebiliriz?