Kuyumculuk ve kasaplık yapmanın sakıncası var mıdır?
Soru Detayı
- Dinimize göre kuyumculuk ve kasaplık yapmanın on yıldan fazla yapılması doğru mudur?
- Kuyumculuğun insanın hissiyatlarını maddeciliğe çevirdiğini, kasap işinin de devamlı et, kan olduğu için, merhamet duygularının yıprattığı söyleniyor. Bu konuda hadis vb müçtehit görüşü var mı?
Cevap
Değerli kardeşimiz,
- Evvela şunu belirtelim ki, bütün esnaflık ve sanatkarlık gibi kuyumculuk ve kasaplık da sosyal hayatın olmazsa olmazlarındandır. Hz. Peygamber (asm)'in saadet devrinde de bu iki meslek vardı. Ayrıca bu iki mesleğin yasaklandığına dair herhangi bir ayet ve hadis de söz konusu değildir.
- Bu sebeple, bu iki mesleğin bazı alimler tarafından hoş görülmemesi, işin takva boyutuna eklenen bazı şüphelerdir.
Buna göre, kuyumculuk, faize bulaşma ihtimali ve gramajlarında sahtecilik yapma kolaylığı olan bir meslek olduğu için, bazı alimler bundan dolayı bu mesleğin mevcut risklerine dikkat çekmek için onu mekruh görmüşlerdir.
Keza, kalbin kasavetine sebep olacağı gerekçesiyle kasaplık mesleğini de kerih gören alimler olmuştur. (krş. el-insaf fi’l-fıkhı’l-Hanbelî)
- Bazı alimlere göre, insanların ihtiyaç duyduğu bütün sanatlar, meslekler, farz-ı kifayedir. Hiç kimse bunu yapmadığı zaman herkes günahkâr olur. Ayrıca, haram olmayan bütün meslekler, ibaha/cevaz/yapıp yapmamada eşittir. (bk. el-Mevsuatu’l-Kuveytiye-Kuveyt,1404-1427, 2/72-73)
- Bununla beraber, bazıları -farz-ı kifayeyi yerine getirecek şekilde- daha aşağı mertebede sayılan bazı sanat ve meslekleri icra ediyorsa, kişinin, elinden gelen daha güzel sanatları tercih etmesi daha güzeldir. Belki adamına göre mekruh da olabilir. (bk. el-Mevsuatu’l-Kuveytiye, a.y.)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Yorum yapmak için giriş yapın
veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- Kur?an ve sünnette işçi ve memurların emeği ile ilgili düzenleyici hüküm var mıdır? İşçi ücretlerinin miktarı ne olmalıdır? İşçi ve memurların maaşını, bineğini, evini verin manasında hadis var mıdır?
- Tasavvuf, Kabala ve Hinduizm’e mi dayanıyor?
- Kötüye kullanacağı bilinen kişiye bir şey satmak günah mı?
- “Nereden çıktı bu mezhepler?” sorusunu analiz edelim
- Rabbim bana sakalları uzatıp bıyıkları kısaltmamı emretti, hadisine göre sakal kesmek haram mıdır?
- Yatsıdan sabah namazına kadar uyumamak doğru mu?
- Ezan, her zaman okunabilir mi?
- Nöbet günü cuma namazına gidemesem günah olur mu?
- Zina hakkında yüzük ve parmak misali var mı?
- Ateşle azâb etmek haram ise, Hz. Ali neden ateşle azab etti?