İsra Suresi 78. ayette, sabah namazının şahitli olduğu belirtilmektedir. Tüm amellerimiz yazıcı melekler tarafından kaydedildiğine göre, diğer vakit namazları da şahitli değil midir?
Değerli kardeşimiz,
İlgili ayetin meali şöyledir:
“Gündüzün güneş dönüp gecenin karanlığı bastırıncaya kadar, belli vakitlerde namaz kıl ve özellikle sabah namazını! Zira sabah namazı meşhuddur.” (İsra, 17/78)
Alimlerin cumhuruna göre, sabah namazında; diğer namazlarda olmayan bir özellik vardır; o da gece melekleri ile gündüz meleklerinin birlikte hazır olup buna şahitlik etmeleridir.
Diğer namazlarda ve diğer vakitlerde amellerimizi yazan melekler iki tanedir. Sabah namazında ise gece ve gündüz meleklerinin devir-teslimi söz konusu olduğu için, aynı anda dört melek bir arada bulunur. Bundan dolayı sabah namazı şahitlidir.
İmamın hemen arkasında yapılan bu devir-teslimden sonra, gece melekleri göklere çıkarken “Ya Rab! Kullarını, sana kulluk ederken/namaz kılarken bıraktık.” derler, yeni göreve başlamış olan gündüz melekleri de “Ya Rab! Görevi teslim alırken kullarını sana kulluk ederken/namaz kılarken bulduk.” derler. Bunun üzerine Allah meleklere “Siz şahit olun ki ben kullarımı bağışladım.” buyurur. (bk. Razî, İbn Kesir, ilgili ayetin tefsiri)
Tirmizî’nin Ebu Hureyre’den -sahih olduğunu belirterek- rivayet ettiğine göre, Hz. Peygamber (asm) bu ayette söz konusu edilen “meşhud namaz”ın hangisi olduğunu beyan ederken, “bunun sabah namazı olduğunu, çünkü gece ve gündüz meleklerinin orada bir araya gelip birlikte şahitlik ettiğini” ifade buyurmuştur(bk. Tirmizî, tefsir, 18/Tfesiru sureti’i-İsra).
Aynı manaya gelen bir hadisi Buharî de rivayet etmiştir(bk. Buharî, tefsir,10).
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Peygamberimiz'e bir rüyasında; "Gördüğün başı yarılan adam ise, Allah'ın kendisine Kur'an öğretip de gece uyuyan, gündüz de onunla amel etmeyendir." buyurmuşlardır. Bu hadiste gece uyumaktan kasıt nedir?
- Allah Teala her şeyin malikidir. O hâlde, Felak suresi'nde geçen "Sabah aydınlığının Rabbine sığınırım." ifadesini nasıl anlamalıyız?
- Dünya nimetlerinden yararlanmak, ahiret nimetlerini azaltır mı?
- Cenab-ı Allah, anlaşılması imkansız şeyler üzerinde tefekkür etmeyi emreder mi?
- "Madem Allah duaları kabul ediyor, boyunun üç metre olması için dua et bakalım." diyen bir ateiste nasıl cevap vermeliyiz?
- Peygamberimiz Hz. Muhammed, ismet (günahsızlık) sıfatına sahipken "Sana ne iyilik gelirse Allah’tandır. Sana ne kötülük gelirse kendindendir...” (Nisa, 4/79) ayetini nasıl anlamalıyız?
- "Tüm kainatı incelediniz mi ki, tümüne mükemmel diyorsunuz?.." sorusuna nasıl cevap verilebilir?
- Bazı hadislerde geçen "İnanarak ve sevabını Allah'tan umarak" ifadelerini nasıl anlamalıyız? Ummamız ve istememiz gereken tek şey Allah rızası değil midir?
- Allah’ın emirlerine ve sünnete uymak, keşif ve kerametten daha mı önemlidir?
- Nazar ve hasedin yaratılmasındaki hikmet ne olabilir?