İslamiyetin neden beş şartı vardır? Bütün farzlar İslamın şartlarından sayılamaz mı? Zina etmemek, yalan söylememek neden İslamın esaslarından sayılmamaktadır?..
Cevap
Değerli kardeşimiz,
Bu beş şart Peygamberimiz (asv)'in hadisinde zikredilmiştir. Resulullah (asv) şöyle buyurur:
"İslâm, beş şey üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka ilâh olmadığına, Muhammed'in Allah'ın kulu ve elçisi olduğuna şehâdet etmek; namaz kılmak; zekât vermek, Kâ'be'yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak." (Buhârî, İmân, 1, 2; Müslîm, İmân, 19, 22; Tirmizi, İmân, 3; Nesâî, İmân, 13).
Hadiste zikredilen bu beş esas İslamın rükünlerindendir; bunlar çadırın direkleri hükmündedir. Diğer hükümler bunlar üzerine bina edilmişlerdir. İslamiyetin bir çok farzı vardır. Ancak hadiste bildirilenler İslamiyetin temel şartlarından sayılmıştır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Yazar:
Kategori:
Yorum yapmak için giriş yapın
veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- Hac ibadeti hicretin dokuzuncu senesinde farz kılındığına göre bundan önce hac yapılıyor muydu?
- İş takibinin İslami hükmü nedir?
- Kur’an'da, herkesin hesaba çekileceğine dair ayet olmasına rağmen, hadislerde bazı kimselerin hesaba çekilmeden cennete gireceğine dair bilgilerin bulunması nasıl açıklanabilir?
- Bir kızın, anne ve babanın rızası olmadan bir erkekle nikah kıyması doğru mudur?
- "Allah'a ve âhiret gününe iman eden bir topluluğun-babaları, oğulları, kardeşleri yahut diğer akrabaları da olsa- Allah'a ve Peygamberine düşmanlık eden kimselere sevgiyle bağlandıklarını göremezsin." (Mücadele, 58/22) ayetini açıklar mısınız?
- Sinsilik veya kötülük yapacağı bilinen bir kişiye karşılık verilebilir mi; verilirse günah olur mu?
- Tahkikî iman sahibi olmayı detaylı olarak anlatır mısınız?
- Gecenin bir bölümünde ve yıldızların batışında da onu tesbih et. (Tur, 52/49) Yıldızların batması nasıl oluyor, ayetin Arapçasındaki batış kelimesinin anlamı nedir?
- Tebliğde ölçü nedir, neler önerirsiniz?
- Hacerü'l-Esved taşının öpülmesi doğru mudur? Bu taşa gereken saygı ve sevgi ne şekilde gösterilmelidir? Bu konuda Hz. Peygamber(a.s)'ın uygulaması nasıl olmuştur?