Hz. İsa, Peygamberimizin yanına mı defnedilecek?
- Hz İsa as'ın ahir zamanda dünyaya tekrar gelip öldükten sonra Hz Muhammed asv'ın yanına gömüleceğine dair rivayet var mıdır?
- Kabr-i Şerif'te bir kişilik daha yer olmasına rağmen Hz. Osman'ın veya başka birinin oraya gömülmemesinin sebebi olarak o yerin Hz İsa as'a bırakılmış olduğunu söyleyenler var. Bu ne kadar doğrudur?
Değerli kardeşimiz,
Bu konuda Tirmizi’nin yaptığı bir rivayet vardır. Bu rivayet Yahudi alimlerinden Müslüman olup sahabi olan Abdullah b. Selam’a dayandırılmaktadır. Kendisi şunları söylemiştir:
“Tevrat’ta (Hz.) Muhammed’in sıfatları zikredilmiş ve (Hz.) İsa’nın onunla birlikte (Ravza-yı mütahhara içinde) defnedileceği bilgisi verilmiştir.”
Bu rivayetin senedinde yer alan Ebu Mevdud adlı ravi: “Efendimizin yanında bir kabir yerinin boş olduğunu” da ilave etmiştir. (bk. Tirmizi, h.no: 3617)
Tirmizi’nin bu hadis için “hasen-garib” ifadesini kullanması (a.g.y), rivayetin zayıf olduğuna bir işarettir.
- Bu konuda Hz. Aişe ve Said b. el-Müseyyeb’den de bazı rivayetler vardır. Ancak alimler bunların hepsinin zayıf olduğunu bildirmişler. (bk. Tuhfetu’l-Ahvezi, 10/62)
- İbn Hacer, Tirmiz’nin bu rivayetine ve konuyla ilgili Taberani’nin (el-kebir,13/158) bir rivayetine de yer vermiş, fakat herhangi bir değerlendirmede bulunmamıştır. (bk. İbn Hacer, 13/308)
Taberani de bir değerlendirmede bulunmamıştır. (Taberani, a.g.y)
Hafız Heysemi bildirdiğine göre, Taberani’nin ilgili rivayetinde yer alan Osman b. Dahhak adındaki ravi, İbn Hibban tarafından sika, Ebu Davud tarafında zayıf kabul edilmiştir. (bk. Mecmau’z-Zevaid, 8/206)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hacerü'l-Esved (Hacerülesved) taşı neden incelenmiyor?
- Hz. İsa'nın yere indikten sonra evleneceği doğru mudur?
- İhlas suresiyle ilgili hadisler sahih mi?
- Cennetin her derecesi bütün alemleri içine alacak genişlikte midir?
- Hz. Havva, çocuğuna iblis / şeytanın adını mı vermiştir?
- Kim bir bidatçıyı tazim ederse... hadis mi?
- Allah güler gibi tecelli eder, anlamında bir hadis var mıdır?
- El, baş ve işaretle selam vermek, Yahudi ve Hristiyan adeti midir?
- Sürekli bekarlık haram mıdır?
- Sinekler cehennemlik mi?