Bir sureye Meryem isminin verilmesinin hikmeti nedir?
- Hz. Hatice, Hz. Asiye, Hz. Aişe, Hz. Fatıma, Hz. Havva gibi mübarek şahsiyetler içerisinde, Kur'an'ın uzun surelerinden birine Meryem isminin verilmesinin hikmeti nedir?
Değerli kardeşimiz,
Meryem Suresi, adını Hz. Meryem’den çok, Hz. İsa (as)’ın annesi olması nedeniyle almaktadır. Hz. Meryem, Allah’ın babasız yarattığı bir çocuğun annesi olduğu ve böyle bir mucizeye mazhar kılındığı için bir sureye adı verilmiştir.
Nitekim Meryem Suresi, Hz. Meryem'in hamile kalmasını, Hz. İsa (as)'ı babasız olarak doğurmasını, bu hamileliğin yankılarını, buna bağlı diğer hususları; en önemlileri beşikte küçük bir çocuk iken konuşması gibi oldukça hayret verici olayların Hz. İsa (as)'ın doğumu ile birlikte ortaya çıkmasını anlatan konuları ihtiva etmektedir. (Vehbe Zuhayli, et-Tefsirü’l-Münir, Risale Yayınları: 8/297)
Diğer mübarek kadınlardan hiçbiri, Allah’ın sonsuz kudretini böyle mucizevârî bir tarzda göstermeye vesile olmamıştır.
Bununla beraber, Kur’an’da Hz. İsa (as)’ın “Meryem oğlu” olarak adlandırılması ve sık sık bu adla anılmasının önemli bir hikmeti, Hristiyanların “Telis” akidesini, “velediyet” fikrini reddetmek içindir. Yani, Hz. İsa (as)’ın annesinin adının zikredilmesi, kalıcı olsun diye bir sureye ad olarak verilmesi, bir anneden doğan insanın ilah olamayacağına, ilah olanın kadın rahminde kalamayacağına dair açık gerçeği gözler önüne sermeye, paslı kulakların pasını silmeye yöneliktir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. İsa'nın dünyaya babasız gönderilmesinin hikmeti nedir?
- Hz. Hatice, Hz. Asiye, Hz. Aişe, Hz. Fatıma, Hz. Havva gibi mübarek şahsiyetler içerisinde, Kur?an?ın uzun surelerinden birine Meryem isminin verilmesinin hikmeti nedir?
- "Kanun-u tenâsülün hârika bir suretini iktizâ ederken,.." Devamıyla izah eder misiniz? "Tenâsülün hâricinde bulunan kanun-u cinsiyet-i melek..." Burayı biraz açar mısınız; Hz. Âdem gibi mi yaratılıyorlar?
- “Hz. İsa şekil olarak sonradan var oldu ama ruhu hep vardı bu nedenle Hz. İsa insan olsa bile ilah olabilir.” diyen bir kimseye nasıl cevap vermek gerekir?
- Hz. İsa'nın babasız dünyaya gelmesi, ölüleri diriltmesi gibi mucizeler kıyamete yakın tekrar dünyaya gönderileceğine bir işaret olabilir mi?
- Hz. İsa (as)'ın Allah'ın oğlu olduğuna ve çarmıha gerildiğine inananlara nasıl cevap verebiliriz?
- Hz. İsa – Tatyanos ile ilgili iddia hakkında ne dersiniz?
- Hristiyanlar diyor ki, Hz. İsa (as)'ya-haşa- Tanrı hulul etmiş olabilir, onun her şeye gücü yeter, neden olmasın?
- HZ. İSA (A.S) NASIL GELECEK?
- Hz. İsa'nın Deccal'ı öldürmesi, şahs-ı manevi ile mi yoksa bizzat şahsı ile mi olacaktır? Yani İsevîlik dîn-i hakîkisinin küfrü yok etmesi şeklinde mi anlamalıyız Hazret-i İsa'nın nüzûlunu? Bu meselede İslâm ulemâsının fikirleri nelerdir?