Hastayken kılınan namaz daha mı sevaplıdır?
- Şu an zorlandığım için normal zamanlara göre Yüce Allah daha mı çok sevap yazar?
- Bazen hastalık, yolculuk veya başka işlerimiz den dolayı günlük okuma, virdler ve nafile ibadetlerimi tam yapamıyorum. Bunları sonradan yapmak gerekir mi?
Değerli kardeşimiz,
- Bir ibadetin zorluğu nispetinde sevabı o kadar fazla olur. Bu sebeple, hasta olan kimse sağlıklı iken kıldığı namazın tıpkısını kılarsa sevabı ona göre fazla olur.
- Şayet hastalık esnasında ayakta duramadığı için oturarak kılarsa sevabı eksilmez. Bilakis, hastalık gibi mazeretten dolayı oturarak kılanlar tam sevap almaktadırlar.
İmam Nevevi’nin bildirdiği gibi:
"Farz namazını ayakta kılamayan kimsenin oturarak kılabileceği ve namazı tekrar kılmasına gerek kalmadığı hususunda ümmet icma etmiştir. Mazeretli bir kimse namazı oturarak kıldığı için sevabı azalmaz. Zira Ebû Mûsâ el-Eş’arî (ra)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (asm) şöyle buyurdu:
« إِذَا مرِضَ الْعبْدُ أَوْ سافَر كُتِب لَهُ ما كانَ يعْملُ مُقِيماً صحيِحاً »
“Bir kimse hastalanması veya (cihad ve hayır için) yola çıkması sebebiyle yapageldiği ibadetlerini ifa edemezse, ona sağlıklı iken yaptığı amellerin sevabı gibi sevap yazılır.” (Buharî, Cihad, 134; Nevevi, Mecmu 4/310)
Buna göre;
1. Takva ve salih amel sahibi bir mümin, hastalık sebebiyle yapamadığı, ancak hastalanmadan önce sürekli yaptığı bir duanın, virdin, nafile bir ibadetin sevabını, hastalık zamanında da aynen kazanır. Farzları mümkün olduğu kadar yerine getiren ve haramlardan sakınan bir hastanın, sabır ve tevekkül ile ve farzlarını yerine getirmekle, o ağır hastalık zamanında diğer sünnetlerin yerini hastalık tutar ve önceden aldığı sevapları aynen kazanır.
2. Hastayken yapamadığı nafile ibadetlerin sevabını tam alan bir hastanın, hastayken yaptığı ibadetlerin sevabını -hastalığın şiddetine göre- daha ziyade alması, Allah’ın rahmetinden, lütfundan ve ikramından beklenir.
3.. Kılmayı âdet haline getirdiği nâfile namazı kılamadan uyku bastıran kimse de ibadetinin sevabını alır. Aynı şekilde cemaatle namaz kılmaya son derece dikkat eden müslüman da cemaata herhangi bir sebeple yetişememiş olursa, o da cemaat sevabını alır. Böyle bir alışkanlığı olmayan kimse câmiye geldiği halde cemaati kaçırırsa, o sadece niyetinin karşılığını alır. (bk. Riyazü’s-Sâlihîn Tercüme ve Şerhi, Peygamberimizden Hayat Ölçüleri, Erkam Yay., Hadis No: 135)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Bir mümin, hastalık sebebiyle yapamadığı, ancak hastalanmadan önce sürekli yaptığı ibadetin sevabını, hastalık zamanında yine kazanır." anlamına gelen hadisi nasıl anlamak gerekir?
- Hastanın inlemesi ibadet mi?
- Ölüm döşeğinde yapılan tasarruflar (hibeler) geçerli midir?
- Hastalıkla geçen zaman ibadet sayılır mı?
- Kendi hatası yüzünden hastalanan veya ona bakan sevap kazanır mı?
- İma ile namaz kılmak geçerli ve yeterli midir? Sonda takılı, büyük ve küçük abdestini hissetmeyen kişi, abdestte özürlü sayılır mı?..
- Kanserin çaresini nerede aramalıyız?
- Salgın hastalık döneminde, cuma namazı kılınmazsa günah olur mu?
- Kuşluk namazını kılan, bir hac ve umre sevabı kazanır, hadisi sahih mi?
- Göz ile namaz kılınır mı?