Hakiki puro içmenin hükmü nedir?
- Mezheplere göre hüküm değişir mi?
Değerli kardeşimiz,
Puro da sigara gibi tütün bitkisinin yakılarak içe çekilmesini sağlayan keyif verici bir madde olup hükmü, sigaranın hükmüyle aynıdır. Sigaranın hükmü konusunda açık bir ayet ve hadis bulunmamaktadır. Ancak dinimiz, kişinin kendisine ve çevresindekilere zarar vermesini ve başkalarını rahatsız etmesini yasaklamış, israfı da kesin olarak haram kılmıştır.
Sigara nispeten yeni bir alışkanlık olduğu için, mezheplerin ilk kitaplarında hükmü direkt biçimde bulunmamaktadır. Bazı alimler; sağlığa zararlı oluşunu, başkalarını rahatsız ettiğini ve israfı dikkate alarak sigaranın tahrimen mekruh / harama yakın mekruh olduğunu söylemişlerdir. (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, II, 97-98; Büceyremi, Tuhfetü’l-habib, II, 474)
Günümüzde yapılan birçok araştırma sigaranın insan ve çevre sağlığı üzerindeki onlarca zararlı etkisini bilimsel olarak ortaya koymuş bulunmaktadır. Birçoğu ölümcül olmak üzere pek çok hastalığın sebebi olması itibariyle sigaranın mubah görülmesi düşünülemez.
Kendi kendimizi tehlikeye atmama, zararı giderme, sağlığı koruma yönündeki nasları esas alan birçok çağdaş alim, sigaranın haram olacağı görüşündedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Puro makası ve kül tablası satmak caiz mi?
- Tütün ve sigara hakkında ayet, hadis veya alimlerin koyduğu bir yasak var mıdır?
- Tek kullanımlı elektronik sigara içmek caiz mi?
- Sigara içmenin hükmü nedir; mekruh mu, yoksa haram mıdır?
- Sigara hediye etmek günah mı?
- Herbal Sigara helal mi?
- Başkası için sigara almak günah mı?
- Tütüncülük, neden üzüm parası gibi caiz değil?
- Suyun tadı, rengi veya kokusu değişince, necis mi olur?
- Sigara azabı gerektirir mi?