Hafızanın güçlenmesiyle ilgili hadisler sahih mi?
- Hafızanın güçlenmesiyle ilgili bu hadislerin sıhhatini bulabilir misiniz?
- Bunlar hadis midir, hadis değilse okunmasının sakıncası var mı?
- Faydasını görmek için ne yapmamız gerekir?
- Ayrıca orijinal hallerini ve meallerini de verir misiniz?
1) “Bismillâhi ve sübhânellâhi ve lâ ilâhe illellâhü velâ havle velâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîmi. adede külli harfin ve kitâbin yüktebü ilâ ebedîl âbidiyne ve dehrid dâhirîne ve sallallâhü teâlâ alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âlihi ve sahbihi ve selleme teslimâ.” (Muhammed Fethâ ibni Abdilvâhid es-Sûsî, ed-Dürretül-harîde, 1/153)
2) Allahümmeftah lenâ ebvâbe hikmetike venşur aleynâ hazâine rahmetike yâ zel celâli vel ikrâm. (MuhammedFethâ ibni Abdilvâhid es-Sûsî, ed-Dürretü’l-harîde, 1/153)
3) Allâhümme innî estevdiuke cemîa mâ estefîduhü min hazasseyyidi ev fî hazal meclisi hattâ teruddehu aleyye fî vaktihtiyâcî ileyhi. (Muhammed Fethâ ibni Abdilvâhid es-Sûsî, ed-Dürretü’l-harîde, 1/153)
Değerli kardeşimiz,
Kaynak olarak verilen yerde, bu dualar ve zikirler vardır.
Ancak soruda kaynak olarak verilen referans, bir hadis kitabı değildir. Ayrıca, bunların hadis olduğu da ifade edilmemiştir. Biz de araştırmalarımızda bu duaları hadis kaynaklarında bulamadık.
Bu tür dualar ile Allah’a yalvarmak için zikredilen ilahi isimlerin bereketinde asla şüphe yoktur.
Bu endenle alimlerimizin kendilerinin yaptığı ve başkalarına da yapılmasını tavsiye ettiği duaları okumanın elbette bir sakıncası olmaz. Ancak bunları hadis diye nakletmek doğru değildir. Bazı alimlerin kendi tecrübeleri ve tavsiyeleri şeklinde anlamak ve aktarmak gerekir.
Ayrıca, bu duaları okduktan sonra, okudukları, yazdıkları veya dinledikleri hafızasında kalmayan kimseler olursa, bundan şikayet etmeleri doğru olmaz. Çünkü bu tür duaların her okuyana böyle bir sonuç vereceğini iddia etmek asla doğru olmaz.
Diğer taraftan, hepimiz kendimize göre ayet ve hadislerden öğrendiğimiz birçok duayı yapıyoruz. Fakat çoğu zaman istediğimiz neticeye de ulaşamıyoruz. Sorudaki dualar da bundan istisna değildir.
Duanın istediğimiz şekilde aynen kabul edilmesi, Allah’ın hikmetine bağlıdır. Allah dilerse istediğimiz şeyin aynısını verir veya muadilini hatta daha hayırlısını verir veya dünyada vermez ahiretimiz için kabul edip karşılığını orada verir. (bk. Nursi, Sözler, s. 317-318)
Demek ki, Allah her duaya cevap verir, ancak karşılığının nasıl olacağını ve nerede gerçekleşeceğini bilemeyiz.
Şu halde, bizim görevimiz, ibadet niyetiyle dua etmektir, neticesini de dünyada değil ahiret alemlerine, ebedi hayata bırakmaktır.
Bu niyet ve düşüncelerle soruda geçen dualar da okunabilir.
İlgili duaların Arapçası, Latincesi ve tercümesi şöyledir:
1. بسم الله وسبحان الله والحمدلله ولا إله إلا الله والله أكبر ولا حول ولا قوة إلا بالله العلي العظيم عدد كل حرف كتبت وتكتب أبد الآبدين ودهر الداهرين وصلى الله على سيدنا محمد وعلى اله وصحبه وسلم تسليما
“Bismillâhi ve sübhânellâhi ve lâ ilâhe illellâhü velâ havle velâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîmi adede külli harfin ve kitâbin yüktebü ilâ ebedîl âbidiyne ve dehrid dâhirîne ve sallallâhü teâlâ alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âlihi ve sahbihi ve selleme teslimâ.”
"Allah’ın ismiyle! Allah Teala noksan sıfatlardan münezzehtir. Allah Teala’dan başka hiçbir ilah yoktur. O en yüce ve en büyüktür. Allah Teala’nın yardımı olmadan hiçbir günahtan dönüş, hiçbir ibadete de kuvvet yoktur. (Bu duaları ve zikirleri) sonsuzların sonsuzuna ve ebediyetlerin ebediliğine kadar yazılacak her harf ve yazı sayısında (söylüyorum). Allah Teala Efendimiz Hz. Muhammed’e, Ehl-i Beyt’ine salat eylesin ve çokça selam eylesin.”
2. اللهم افتح لنا أبواب حكمتك وانشر علينا خزائن رحمتك يا ذا الجلال والاكرام
Allahümmeftah lenâ ebvâbe hikmetike venşur aleynâ hazâine rahmetike yâ zel celâli vel ikrâm.
“Ey Allah'ım! Sen bize hikmet kapılarını aç. Sen rahmetinin hazinelerini üzerimize saç ey celal ve ikram sahihi (kabul eyle)!”
3. اللهم إني استودعتك ما استفيده من هذا السيد اوفي هذا المجلس حتى ترده علي في وقت الحاجة اليه
Allâhümme innî estevdiuke cemîa mâ estefîduhü min hazasseyyidi ev fî hazal meclisi hattâ teruddehu aleyye fî vaktihtiyâcî ileyhi.
“Ey Allâh! Bu kitapta göreceğim şeylerin tümünü, o bilgilere muhtaç olduğum vakit onları benim hıfzıma iade edesin diye sana emanet ediyorum.”
İlave bilgi için tıklayınız:
- Zihin açıklığı, zekâ ve hafızanın gelişmesi ve unutkanlıktan ...
- Hafızayı kuvvetlendirmek için kılınan namaz hakkında bilgi verir ...
- İbadetlere vadedilen netice ve sevaplara kavuşmanın şartları ...
- Duanın manası ve hikmeti nedir?
- Kur´an veya Cevşen'de geçen duaları okumanın bir faydası ...
- Duadaki ince sır nedir? Her dua kabul olur mu? İstidat, fıtri ihtiyaç ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Tek başına namaz kılan neden ezan okuyup kamet getirir?
- Yatmadan önce okunacak dualar hakkında bilgi verir misiniz?
- Arapça dilini Hz. Cebrail mi öğretmiş?
- İmam Azama nisbet edilen, "subhanel ebediyyil ebed" duasının aslı ve tercümesi nedir?
- "Allah'ın emirlerine uymadığınız zaman, Allah size en kötü insanları, zalimleri musallat eder." diye bir hadis var mıdır?
- Sünnetle Yaşamak- 218. GÜN
- Salat-ı Meşişiye nedir, kimindir?
- ABDEST NASIL ALINIR?
- Hz. Peygamber köleyi neden azat etmedi?
- Peçenin farz olma ihtimali çok kuvvetli değil mi?