Gece istirahat içinse, gece çalışıp gündüz uyumamız arasında bir çelişki var mı?
- Kasas suresi 72:
De ki: "Ne dersiniz, eğer Allah gündüzü üzerinizde kıyamet gününe kadar devamlı kılsa, Allah’tan başka size istirahat edeceğiniz geceyi getirebilecek bir tanrı var mı? Hâlâ gerçeği görmeyecek misiniz?"
- Allah’ın buradaki gecenin istirahat olmasını söylemesi ile bizlerin gece istirahat yapmayıp vardiyalı sistemde gece çalışıp gündüzleri uyumamız ve istirahat yapmamız arasında bir çelişki var mı?
Değerli kardeşimiz,
- Bu ayette gece ile gündüzün yaratılmasındaki amaca işaret edilmiştir.
Gündüzü aydınlık, geceyi karanlık yapmak, ancak Güneş ile yerküresinin bilinen ilişkisiyle mümkündür.
Gündüzün sürekli devam etmesi, yerküresinin bugünkü şekliyle küre olmaması ve güneşin etrafında hareketten alıkonmasını gerektirir.
Gecenin sürekli olması ise, Güneş'in hiç olmaması veya Güneş'in ışığını engelleyen bir maniin olmasını gerekli kılar.
Bu gibi ayetlerde, kainatın bu harika sanat tablosunu, dakik hesapla yapılan nizamını, varlıklar arasındaki alışverişi, istihbaratı, yardımlaşmayı ve dayanışmayı sağlayan bir düzene dikkat çekilmektedir. Bununla da bu işlerin ancak sonsuz bir ilim, hikmet ve kudretle olabileceğini, dolayısıyla da ancak bu sıfatlara haiz olan Allah’ın işi olabileceğini aklın gözüne sokmaktır.
- Bu incelikleri herkes bilmediği için, her insanın yakından bildiği, hayat sürmek, çalışmak, geçimini sağlamak için muhtaç olduğu Güneş'in aydınlatıcı fonksiyonuna işaret edilmiştir.
Diğer taraftan da gündüzün verdiği yorgunluktan istirahat etmek, sıcaklıktan korunmak ve uyku vasıtasıyla da biyolojik ve psikolojik bünyesini revizyona sokmak şeklindeki nimetlere işaret edilmiştir.
Bugün bilim adamlarının tespitlerine göre, gece karanlığındaki uykunun büyük faydaları vardır. Gündüzde de uyumak mümkündür ve vakidir. Ancak bu işin karargâhı -Allah tarafından- gece olarak tayin edilmiştir. Ve asıl maslahatlar hususi tayin edilen karargâhtaki işlerdir.
- Bu sebeple, vardiya halinde iş yapanların, gece çalışıp gündüz uyumaları arızi bir zorunluluktur ve ayetin ifadesiyle de hiçbir çelişki tarafı yoktur.
Yiyecek içecek gibi nimetlerden bahsedildiği bir sırada, hastalıktan dolayı yemeyen içmeyen kimsenin bu durumu, bu nimetlerin değerini düşürmediği gibi, vardiya çalışanların durumu da gece nimetinin kadrini düşürmez, düşüremez.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah doğmamıştır ve doğurmamıştır. Bunları nasıl anlamak gerekir?
- Naziat suresinde "O göğün gecesini karanlık yaptı, ışığını da çıkardı." ayetinde geçen “göğün gecesi” karanlık mıdır?
- Allah’ın isimlerine de iman etmek gerekli midir?
- Dağlar sabit ise, aşınması nasıl açıklanabilir?
- Furkan 45, 46, 47’e göre dünyanın kendi ekseni etrafında döndüğü bilinmiyor mu?
- Kutuplarda Güneş'in batmaması ayetlerle nasıl açıklanır?
- Gece çalışma Allah’ın ayetine de fıtrata da ters değil mi?
- Gece bir örtü müdür yoksa örtü sadece mecazi anlamda mı kullanılıyor?
- "Ne Güneş Ay'a yetişebilir, …" ayetini açıklar mısınız?
- Nur Suresi 44. ayet dünyanın dönüşüne mi işaret ediyor?