Erkek alimler, kadınlardan ders mi almış?

Tarih: 12.02.2023 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bazı büyük İslam âlimlerinin İbn-i Hacer, İbn-i Teymiye ve İmam Malik'in kadın hocalardan da ders aldığı söyleniyor, bu nasıl olmuştur?
- Yani erkek kadına ders verebilir, ama kadın erkeğe ders vermesi nasıl bir durumda caiz olur?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Erkeğin kadına ders verdiği bir ortamda kadının da erkeğe ders vermesinde bir sakınca yoktur. Zira her iki durumda da önemli olan İslam dinin zorunlu gördüğü ortamın mevcut olmasıdır.

Başkaca haram bir durum yoksa, halvetin yani erkek ile kadının başbaşa kapalı bir alanda olmadığı, İslamî hicabın / örtünün bulunduğu bir ortam haram olmaz. İslam âlimlerinin büyük çoğunluğuna göre kadının sesi avret değildir.

“Peygamber hanımlarından bir şey istediğinizde (İster dünyevi ister dini, ilmi bir meseleyi sormak olsun, fark etmez  /bk. Kurtubi), onlar perde arkasında iken isteyin; bu sizin kalplerinizin de onların kalplerinin de temiz kalması için en uygunudur.” (Ahzab, 33/53)

mealindeki ayet kadınların seslerinin haram olmadığını göstermektedir.

Hazreti peygamber (asm) Efendimizin eşlerinin Allah katındaki büyüklüklerini ayet ve hadislerden bilmekteyiz. Ayette Hz. Peygamberin (asm) eşlerinin her türlü şaibeden, münafıklarla kendini bilmezlerin dedikodu malzemesi olmaktan uzak kalmalarını sağlamak maksadıyla, bundan böyle yabancılarla hep perde arkasından görüşüp konuşmaları emredilmiş olmakla beraber, onların bazı erkeklere bir konuyu ders vermelerinde, bilmedikleri bir konuyu öğretmelerinde bir beis yoksa, dinimizin kurallarına uygun olmak şartıyla diğer kadınlarda da öncelikle caiz olduğunu düşünüyoruz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun