Enbiya Suresi, 92. ayette sözü edilen ümmet hangi ümmettir?
- Enbiya Suresi, 92. ayette, "Gerçekten bu, tek bir din topluluğu olarak sizin ümmetinizdir", buyurulmaktadır. Buradaki ümmet hangi ümmettir?
Değerli kardeşimiz,
Enbiya Suresi, Ayet 92-93:
"Gerçekten bu, tek bir din topluluğu olarak sizin ümmetinizdir; ben de sizin rabbinizim. Şu halde bana kulluk edin, (dedik)."
"Ama insanlar kendi aralarında birliği paramparça ettiler. Oysa hepsi bize dönecektir."
Ayetin Açıklaması:
Birçok müfessir ümmet kelimesinin burada "din" anlamında kullanıldığı kanaatindedir. (Taberî, XVII, 67; Şevkânî, III, 411 -412) Bazı müfessirler ise İlâhî dinlerin tamamının İslâm olduğu inancından hareketle buradaki ümmet kelimesini "tek bir din topluluğu" olarak yorumlamışlardır.
Allah Teâlâ Enbiyâ sûresinde farklı zamanlarda ve farklı bölgelerde dinini tebliğ etmek üzere birçok peygamber gönderdiğini haber verdikten sonra, bunların tebliğ ettiği dinin Allah'ın birliği, yüceliği ve eşsizliği ilkesine dayanan tek bir din, ibadete lâyık olan ilâhın da sadece kendisi olduğunu bildirmiştir. Ama insanlar dinleri konusunda ihtilâfa düşmüş, peygamberlere muhalefet etmiş ve Allah'a ortak koşarak tevhid ilkesinden uzaklaşmışlardır.
Enbiyâ sûresinde başta Hz. İbrahim (as) olmak üzere birçok peygamberin kıssasına genişçe veya özet olarak yer verilmiş, özellikle ibret alınacak yönlerine değinilmiştir. Bu değinmelerin ortak yanı, söz konusu peygamberlerin her birinin Allah'ın dinini tebliğ etmek için birçok sıkıntıya katlanmış, sonunda Allah'ın lutfuna mazhar olmuş bulunmalarıdır.
Bu âyetlerde ayrıca, Mekke müşriklerinin verdiği sıkıntılardan bunalmış olan Hz. Peygamber (asm) ve ona iman eden müminler için bir teselli gayesi de vardır. (bk. Diyanet Tefsiri, Kur’an Yolu, III, 591.)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Enbiya Suresi, 92. ayette,-Gerçekten bu, tek bir din topluluğu olarak sizin ümmetinizdir- buyurulmaktadır. Buradaki ümmet hangi ümmettir?
- Peygamber Efendimizin (asm) ümmeti neden üstündür?
- Ümmet ne demektir?
- Ayette neden iplik eğiren kadın denilmiş, erkek de iplik eğirebilir?
- Kuran'da “ümmet” kavramı hangi manalarda kullanılmıştır?
- "İnsanlar bir tek ümmet idi" ayetinden kasıt nedir?
- İsra Suresi 1. ayette; "ayetlerimizi" değil de "ayetlerini" deseydi-haşa- hata gibi gelmeyecekti bana?
- "Her ümmetten bir şahit getirdiğimiz ve..." ayetini açıklar mısınız?
- Zuhruf 60 ve 61. ayette geçen "Dileseydik, sizin içinizden de melekler yaratırdık." ve "İsa, kıyamet vakti için bir bilgidir." ifadelerini açıklar mısınız?
- Mu'minun Suresi 23/53-54. ayetlerde tarif edilen "fırkalara ayrılan ve gaflet içinde olmasına rağmen doğru yolda olduğunu sanan ümmetlerden" olup olmadığımızı nasıl bileceğiz?