Kadınların en faziletlileri kimlerdir?
"Hz Meryem" filminde dört faziletli kadından bahsediliyor. Hz Meryem, Hz Fatıma,.. diğer iki kadın kimdir?
- En faziletli dört kadın kimlerdir?
Değerli kardeşimiz,
Çeşitli hadislerden öğrendiğimize göre, hanımların en faziletlileri dörttürler. Bunlar Firavun’un hanımı Asiye, İsa aleyhisselamın annesi Meryem, Efendimiz (asm)’in hanımı Hatice ile kızı Fatıma validelerimizdir. (Müslim, Fezailu's-Sahabe 70, 2431; Tirmizi, Et'ime 31, 1835)
Şurasını unutmamak gerektir ki, Allah (cc) kimseye rastgele lütufta bulunmaz, sebepsiz ikramlar ihsan eylemez. Bir ilahi lütuf ve ikram var mı, mutlaka yapılan kıymetli hizmetler, gösterilen yüce fedakârlık ve sabırlar var ki Rabb’imiz onun zerresini zayi etmeksizin sahibinin lehine değerlendirmiş, karşılığını vermiştir.
Şimdi düşünelim cennet hanımlarının ablaları makamına çıkanların fedakârlık ve sabırlarını. Hangi fazilet ve tahammülleri yüzünden yücelmişlerdir bu eşşiz makama. Bir göz atalım isterseniz.
Asiye validemiz kimin hanımı biliyor musunuz? Firavun’ın. Firavun gibi zalim ve aynı zamanda Allah’lık iddiasında olan haddini bilmez bir adama hanımlık yapmak az sabır mı ister, basit tahammülle mi yürütülür bu aile hayatı?
İkincisi: Meryem validemiz.
Rabb’imiz ana babasız Âdem (as)’i yarattığı gibi, babasız olarak da insan yaratabileceğini göstermek için İsa (as)'ı babasız olarak dünyaya göndermiştir. Bu mesajı alamayan çevre, Meryem validemizi itham ve iftira fırtınasına boğmuş, "Nereden peydahladın bu çocuğu?" diyecek kadar da ileri gitmiştir. İşte bu zulme sabredip tahammül gösteren Meryem validemiz olmuştur...
Üçüncüsü de Hatice validemiz... O da Efendimiz (asm) uğruna, yani beyinin hatırına bütün servetini feda etmekle kalmamış, bu yüzden senelerce açlık çekmiş, ekonomik ablukayı yaşamıştır. Buna rağmen asla müşteki olmayıp sabrı tercih etmiş. Karşılığında da cennet hanımlarının ablalığı söz konusu olmuştur.
Ya Fatıma validemiz? Onun sabrı bütünüyle yokluk üzerineydi. Hayatı boyunca arpa ekmeğine bile karnı doymamış, hep yokluk ve darlık içinde hayat sürmüştür.
Hatta bir defasında Efendimiz (asm) misafir olduğu bir evde önüne getirilen ikramı gözyaşları içinde yiyememiş de yemeğinden ayırıp "Bunu da Fatıma’ya götürün, o üç gündür böyle bir yemek ağzına almamıştır." demek zorunda kalmıştır.
Yine bir defasında da namaza geç kalan Bilal’e Efendimiz (asm), geç kalış sebebini sormuş, Bilal de: "Kızınız Fatıma arpa öğütmek üzere el değirmenini döndürüyordu. Öteden çocuğu ağlamaya başladı, ben de değirmeni alıp arpayı öğüttüm. Fatıma çocuk baktı, o yüzden geciktim." demiştir.
"Fatımatü'z-Zehra" kitabındaki tespitlerden de anladığımız gibi, Fatıma validemizin hayatı oldukça zorluklar içinde geçmiştir. Hatta evde yenen arpa ekmeğinin ununu el değirmeninde hep kendisi hazırladığı gibi, kuyudan çektiği suyu da omuzunda hep kendi taşımak zorunda kalmakla elinde ve omuzunda yaralar meydana gelmiştir.
Bütün bunlara rağmen Allah Resûlü Efendimiz (asm)’in ikaz ve irşadı şöyle olmuştur:
"Kızım, sakın maruz kaldığın zorluk ve sıkıntılardan dolayı bir şikayet söz konusu olmasın gönlünde. Sabredersen Rabbim sana da (senden öncekilere olduğu gibi) cennet hanımlarının ablalığını nasip edecektir. Etmiştir de."
Evet, Allah adildir. Hiç kimsenin sabrını, fedakârlık ve tahammülünü karşılıksız bırakmaz. Burada sabredenler orada cennetle müjdelenmekle kalmayacak, sabırlarının derinliği, zorluğu nispetinde de yükselecekler, hatta cennet hanımlarının ablası olma derecesine bile çıkacaklardır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Meryem validemizin iffeti konusunda ayet ve hadis var mıdır?
- Sadece dört kadın mı kemale erdi?
- Hz. Fatıma’nın, en hayırlı kadınlardan olmasının hikmeti nedir?
- Hz. Meryem, Hz. Fatıma ve Hz. Ayşe arasındaki derece farkı neden kaynaklanıyor, tam olarak neler farka sebep oluyor?
- Hatice´yi, Fatıma´yı, Asiye´yi Meryem Ana ile bir tutmak Kur'an-ı Kerim ile ne kadar uyumludur?
- Firavun'un hanımı Hz. Asiye hakkında bilgi verir misiniz?
- Hz. Meryem'in cennette Peygamber Efendimizle evleneceği doğru mudur?
- Hangisi üstün kadın: Hz. Meryem mi, Hz. Fatıma mı?
- Cennette peygamberle evlenme var mı?
- Hz. Musa’nın kız kardeşinin adı Meryem mi, Gülsüm müdür?