Dünya dışında yaşam alanı aramak ayete aykırı değil mi?
- Şu zamanda Dünya haricinde yaşam alanı arama faaliyetleri yapılmakta. Oysa, Kur'an'da bir ayet var. A'raf 25. ''Orada yaşayacak, orada ölecek ve oradan dirilip çıkarılacaksınız.” dedi. Bu ayete göre gaybden haber verilerek, insanlar ilerde dünya gibi bir yer bulamayacak ve oraya gidemeyecek ve orada yaşamayacak manasına gelmez mi? Yani biz ayetle sabit olarak şimdiden biliyoruz. İnsan dünyada yaşayacak,ölecek ve dirilecek...
- Fakat kafir toplumlar ve bu ayetten habersiz Müslümanlar bunu bilmeden böyle araştırmalar yapıyorlar ve bu konu hakkında bilmeden konuşuyorlar diyebilir miyiz? Ayet gayet açık değil mi?
Değerli kardeşimiz,
- Bu gibi çalışmaların olumlu bir netice vereceğini düşünemiyoruz. İnsanların bu dünyadan başka bir yerde yaşadıklarına veya yaşayabileceklerine dair şimdiye kadar hiçbir ilmi delil bulunmuş değildir. Bir gezegende su sızıntılarının bulunması, orada hayatın olduğunu veya olabileceğini göstermez.
- Bununla beraber, Bediüzzaman Hazretleri, “Allah O yüce Yaratıcıdır ki yedi kat göğü ve yerden de onların benzerini yaratmıştır…” (Talak, 65/12) mealindeki ayeti açıklarken, yerküresine benzeyen ve hayat sahiperinin yaşamasına uygun olan “yedi küre” daha var olabileceğine işaret etmiştir. İlgili ifadeleri şöyledir:
“..hem Küre-i Arzımıza benzeyen yedi küre-i uhra dahi bulunmasına, zîhayata makarr ve mesken olmasına işareten yedi tabaka yani yedi küre-i arziye bulunmasına işareten Küre-i Arz dahi, yedi tabaka âyât-ı Kur'aniyeden fehmedilmiştir...” (Lem'alar, s. 65).
- Üstad'ın bu ifadesini, “insanların dışında bazı canlıların yurdu olan yedi küreyi” anlamak mümkün olduğu gibi, hayatın devamına müsait yerlerin olabileceğini anlamak da mümkündür. Yoksa şu anda insanların yaşadığı -bir değil-, “Yedi adet küre”nin varlığını düşünmek pek makul görünmemektedir.
- Her şeye rağmen, eğer insanların yaşayabileceği yeni bir koloni keşfedilirse, söz konusu
“(Allah) Buyurdu ki: Birbirinize düşman olarak inin! Size dünyada bir süreye kadar kalma ve yararlanma imkânı veriyorum: Orada yaşayacaksınız, orada öleceksiniz ve yine oradan diriltilip mezardan çıkarılacaksınız.” (A'raf, 7/24-25)
mealindeki Kur’an’ın ifadesini, bu hitaba muhatap olan Hz. Âdem ve Hz. Havva için yorumlamak zorunlu hale gelir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Lem'alar, On İkinci Lem'a, 124
- "Yedi nevi ile yedi tarzda arzın yedi tabakası mevcut olduğu tahakkuk ediyor. Sekizincisi olan âhirki mânâ başka nokta-i nazarda ehemmiyetlidir; o yedide dahil değildir." cümlesini izah eder misiniz?
- Başka gezegenlerde yaşayan canlılar var mı?
- On İkinci Lem'adaki yedi tabaka arz meselesini izah eder misiniz? Neden ayete itiraz edilmiş? Üstad orada ne anlatmak istiyor?
- "Evvelâ, âyetin manası ayrıdır ve o manaların efradı ve mâsadakları ayrıdır. İşte o küllî mananın müteaddit efradından bir ferdi bulunmazsa, o mana inkâr edilmez." İzah eder misiniz?
- "Çünkü coğrafya ve kozmoğrafya fenlerinin kısacık kanunlarıyla ve daracık düsturlarıyla ve küçücük mizanlarıyla Kur’ân’ın semâvâtına..." devamıyla izah eder misiniz?
- Sevr ve Hut hakkındaki hadisin yorumlandığı Üçüncü Vecih'in izahını yapar mısınız?
- Risale-i Nur'da geçen "dünya" kelimesi hangi manalara gelmektedir?
- Lem'alar, On İkinci Lem'a, 129
- "Hem denizle beraber Şark, Garp, Şimal, Cenup, bu yüzdeki ve Yeni Dünya yüzündeki malûm yedi kıtası..." Devamıyla izah eder misiniz?