İmam-ı Rabbani'nin alem-i misal yorumu nasıldır?
- Âlem-i misâl, âlem-i şehâdet gibi vardır. Vehim ve hayâl değildir. Âlem-i misâl bütün âlemlerin (yaratılmışların) en genişidir. Âlemlerin hepsinde bulunan her şeyin âlem-i misâlde bir sûreti, bir görünüşü vardır. Akla hayâle gelen şeylerin, mânâların bu âlemde bir sûreti, görünüşü vardır.
- Buna göre (İmâm-ı Rabbânî) İmam-ı Rabbaninin Alem-i Misal yorumu nasıldır?
Değerli kardeşimiz,
İmam-ı Rabbanî’nin yorumu haktır. Alem-i misal bir ayna gibidir, alem-i şahadetin suretlerini gösterir. Bediüzzaman Hazretlerinin aşağıdaki ifadeleri de bu yorumlarla uyum içindedir:
“...Demek şu mevcudat ve şuunat ile ve dünyaya ait gayeleri ortasında bu derece nisbetsizlik, kat'iyyen şehadet eder ki; bu mevcudatın yüzleri âlem-i manaya müteveccihtir, münasib meyveleri orada veriyor ve gözleri esma-i kudsiyeye dikkat ediyorlar, gayeleri o âleme bakıyor. Ve özleri dünya toprağı altında, sünbülleri âlem-i misalde inkişaf ediyor. İnsan istidadı nisbetinde burada ekiyor ve ekiliyor, âhirette mahsul alıyor.” (bk. Sözler, s. 86)
“Fakat âlem-i mana ve âlem-i misalde ve âlem-i berzah ve ervahta, (küremizi bir çamın çekirdeği hükmünde farzetsek) ondan temessül ve teşekkül eden misalî şeceresi, o çekirdeğe nisbeten koca bir çam ağacı kadar olduğundan, bir kısım ehl-i şuhud, seyr-i ruhanîlerinde, Arz'ın tabakalarından bazılarını âlem-i misalde pek çok geniş görüyorlar; binler sene bir mesafe tuttuklarını görüyorlar.” (bk. Mektubat, s. 82)
“Küre-i Arz, âlem-i şehadette bir çekirdektir; âlem-i misaliye ve berzahiyede bir büyük ağaç gibi, semavata omuz omuza vuracak bir azamettedir. Ehl-i keşfin Küre-i Arzda ifritlere mahsus tabakasını bin senelik bir mesafe görmeleri, âlem-i şehadete ait Küre-i Arzın çekirdeğinde değil, belki âlem-i misalîdeki dallarının ve tabakalarının tezahürüdür...” (bk. Lem'alar, s. 66)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Âlem-i Misal hakkında bilgi verir misiniz?
- Alem, Alem-i Emir, Alem-i Misal, Alem-i Gayb, Alem-i Berzah gibi alemler ne demektir?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Katımızda daha fazlası vardır." (Kâf, 50/35) ayetinden maksat nedir?
- Alem-i Misal, İslam'da var mıdır?
- Bütün varlıkların hayâlu’l-Arş’dâ yaratıldığı anlamında bir rivayet var mıdır?
- Alem, Alem-i Emir, Alem-i Misal, Alem-i Gayb, Alem-i Berzah gibi alemler ne demektir?
- Alem, Alem-i Emir, Alem-i Misal, Alem-i Gayb, Alem-i Berzah gibi alemler ne demektir?
- Alemlerin en büyüğü nedir?
- Tefsirlerde geçen Kaf Dağı hakkında bilgi verir misiniz?
- ÂLEM
- Âlem-i misal hakkında bilgi verir misiniz?
- KAFDAĞI