Dua ederken ölü ve dirinin (ölümün ve hayatın) şerrinden Allah'a sığınıyoruz. Burdaki "ölünün şerri" ne anlamdadır, ölünün bize zararı var mı?
Değerli kardeşimiz,
Konuyla ilgili dualar "ölümün ve hayatın fitnesinden" şeklindedir.
İbnu Abbâs (radiyallahu anhümâ) Hazretleri anlatıyor:
"Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şu duayı okurdu:
"Allahümme innî eûzu bike min azâbi cehennem ve eûzu bike min azâbi'l kabri ve eûzu bike min fitneti'd-Deccâl ve eûzu bike min fitneti'l-mahyâ ve'l-memât."
(Allah'ım, ben cehennem azabından sana sığınırım. Kabir azabından da sana sığınırım. Deccal fitnesinden de sana sığınırım, hayat ve ölüm fitnesinden de sana sığınırım). [Ebû Dâvud, Salât 184, (984).]
Hadis, kabir azabından sakınmaya yer vermekle kabir azabının varlığını haber vermekte ve dolayısıyla bunu inkâr eden Mûtezile takımını yalanlamış olmaktadır. Aslında kabir azabı sadece bu hadisle sübut bulmaz, mânevî tevâtür derecesini bulan çok sayıda rivâyet mevcuttur.
Mahya (hayat) fitnesinden maksad -İbnu Dakîku'l-Îd'e göre- hayatı boyunca kişinin başına glecek olan olan dünyevî fitneler, imtihanlardır: Madde, şehvet, cehalet gibi sebeplere dayanan imtihanlar. Bunların en ciddi olanı ölüm anındaki imtihandır, zîra insanın hayatını, iman veya küfür üzerine mühürleyecektir.
Memat (ölüm) fitnesinden muradın ölüm anındaki fitne olabileceği belirtilmiştir. Her ne kadar bu, hayat içerisinde cereyan ediyor ise de ölüme yakınlığı sebebiyle buna nisbeti uygun görülmüştür. Üstelik ehemmiyetli bir fitne olması haysiyetiyle ayrıca dikkat çekilmesi normal olmaktadır. Bununla kabir fitnesinin murad edilmiş olabileceği âlimlerce belirtilmiştir.
Şurası muhakkak ki, ölenlerin kabirlerinde fitneye uğrayacakları kesindir, pek çok hadis bunu ifade etmiştir. Hemen ifade edelim: Ölüm fitnesi ile kabirdeki fitnenin kastedildiğini söyleyince fitne kelimesini "azab" mânasında anlamamız gerekir. Fitne âyet ve hadislerde, azab, imtihan, yakmak, saptırmak, kötülük yapmak, belaya uğratmak, delilik, şirk, tefrika, kargaşa, iman zayıflığı -küfür, isyan- muhalefet gibi değişik mânalarda kullanılmıştır.
"Mahya fitnesi"nden murad sabırsızlığa mübtela olmaktır, memat fitnesinden murad da kabirde Münker-Nekir'in soruları karşısında şaşırmak, cevap verememektir." diyen de olmuştur.
Hz. Enes (radıyallâhu anh) anlatıyor:
"Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle istiâze ederlerdi:
"Allah'ım! Aczden, tembellikten, korkaklıktan, düşkünlük derecesine varan ihtiyarlıktan, cimrilikten sana sığınırım. Keza, kabir azabından sana sığınırım. Hayat ve ölüm fitnesinden sana sığınırım." [Buhâri, Da'avât 38, 40, 42, Cihâd 25; Müslim, Zikr 52, (2706); Tirmizî, Da'avât 71, (3480, 3481); Ebû Dâvud, Salât 367, (1540, 1541); Hurûf 1, (3972); Nesâî, İstiâze 6, (8, 257, 258).]
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Duada ölümün ve hayatın şerrinden korunma: Dua ederken, ölü ve dirinin şerrinden koru bizi Rabbim, diye dua ediyoruz. Ölünün şerrinden kasıt ne oluyor, ya da dinde böyle bir şey var mı?
- Sünnetle Yaşamak- 255. GÜN
- Her Hafta Bir Dua- 32.Hafta
- Peygamber Efendimizin namazda dört şeyden Allah'a sığınmamızı emrettiğini işittim bunlar nelerdir; her namazda okunur mu?
- Allah’ım! Acizlikten, tembellikten, korkaklıktan... hadisinin tamamı nasıldır?
- Kur'an tahriften nasıl uzak kalmıştır? Kur'an-ı Kerim'in eksik olmadığını nerden biliyoruz?
- Tembellikten kurtulmak için okunacak bir dua var mı?
- Namazdan sonraki tesbihatı uygulamanın sevabı nedir?
- Sevabını açıklamama Allah izin vermedi, sözü hadis mi?
- FİTEN