Cinler ne işe yarar? Allah cinleri neden yaratmıştır?
Değerli kardeşimiz,
“Ben cinleri ve insanları, ancak bana ibadet -kulluk- etsinler diye yarattım.”(Zâriyât, 51/56)
56. Hatırlatılması gerekli olan vazifenin esasının ne olduğuna gelince; Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet ve kulluk etsinler diye yarattım. İşte hatırlatılması gereken vazife budur. Cin ve insan cinsinin yaratılmasının hikmeti Allah'ı tanıyıp ona ibadet ve kulluk etmektir. Bunun dışında başka şeylere tüketilen ömürler, ameller zayi edilmiş olur, onun için azabı hak eder. Bazıları "Bana ibadet etsinler diye..." ifadesinde "Beni tanısınlar diye" şeklinde bir tefsir nakletmişlerdir. Bunun mânâsı da "Beni mabud tanısınlar." demektir. Bu ise benim emirlerimi tutarak bana kulluk ve ibadet etsinler demeye gelir.
İbadet ve kulluk, isteyerek yapılan fiillerden olarak istenen fiil oldukları için, bazılarının bunu yapmaması insan ve cin cinsi için en mükemmel gaye olmasına aykırı olmaz. Bundan yüce Allah'ın muradının geri kalmış ve yerine getirilmemiş olması mânâsının çıkarılması da gerekmez. Çünkü bu gibi yerlerde, fıkıh bilginlerinin dedikleri gibi "Hikmet, fertlerin herbiri itibarıyla değil, cins itibarıyla göz önüne alınır." Kısaca bunun mânâsı ibadet ile mükellef olmak üzere yarattık demektir. Yoksa hepsinin salih kullardan olmasını tekdir eyledik, demek değildir.
(bk. Emalılı M. Hamdi YAZIR, Kur'an- Kerim Tefsiri.)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Cinlerin nitelikleri hakkında bilgi verir misiniz?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Yazılarınızın çoğunda, kulun marifet kazanması asıl niyet olup, kul Cenab-ı Hakk'ın isim ve sıfatlarını okumak için bu dünyaya gönderilmiştir, diyorsunuz. Peki bu isimleri okuyamayanların durumu, imani açıdan çok mu kötüdür?
- "Ve madem mahlûkatın vücutları zîşuur içindir." cümlesini izah eder misiniz?
- Hiçbir şey yaratılmadan önce, Allah'ın isimlerinin tecellisi nasıldı?
- Şeytanın kibri ile insanın kibri arasında mahiyet farklılığı var mıdır? Ene, enaniyet bağlamında insanla şeytanın fıtratları mukayese edilebilir mi?
- Allah Kur'an'da, insanları ve cinlerı ibadet için yarattığını bizlere bildiriyor. Ahzab Suresi 72. ayette ise, emaneti insan yüklendi, deniliyor.
- "Arz, takvâ üzerine tesis edilmiş bir mescid hükmündedir." cümlesini izah eder misiniz?
- Âdemoğullarının dünyada yaratılmasından önceki dönemlerde yaşamış olan cinlere, kendi içlerinden peygamber gelmiş midir?
- "Elbette o iki unsurun birbirine zıt olan dalları ve neticeleri, ebede gidecek; temerküz edip birbirinden ayrılacak. O vakit, cennet-cehennem suretinde tezahür edecektir." Cennet ve cehennemin ayrı meyveler suretindeki tezahürünü izah eder misiniz?
- Kur'an-ı Kerim insanlara ve cinlere (gelen) hitap eden bir kutsal kitaptır. Neden çoğunluğu insanlara hitap ediyor? Bunun bir hikmeti var mıdır?
- Kur'anda da her kelime olması gereken yerde midir?