Kadınların yaratılışındaki hikmet nedir?

Kadınların yaratılışındaki hikmet nedir?
Tarih: 13.12.2023 - 11:12 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Allah Teala'nın kadınları yaratmasındaki hikmet nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Peki “Erkeklerin yaratılışındaki hikmet nedir?” sorusuna ne diyeceğiz?

Bu sebeple, yalnız kadınları değil, bir bütün olarak tüm varlıkların yaratılış hikmeti üzerinde durmak daha isabetlidir.

“Ben insanları ve cinleri ancak beni tanısınlar ve bana ibadet etsinler diye yarattım.” (Zariyat, 51/56)

mealindeki ayette özellikle şuurlu varlıklardan insan ve cinlerin yaratılış hikmetlerine dikkat çekilmiştir. İbn Abbas’ın da ifade ettiği gibi buradaki “ibadet” lafzı “marifet” anlamını da ifade etmektedir.

Zira Allah’ı tanımadan ona ibadet etmek düşünülemez. İbadet bir saygı ve sevginin tezahürüdür. Birisini tanıdığımız oranda onu sevip sayarız.

“Ben gizli bir hazine idim; bilinmek istedim, mahlukatı yarattım, onlar benimle beni tanıdılar.” (Acluni, Keşfü'l-Hafa, II/132; Esna’l-Metalib, 1/221)

manasına gelen, senedi zayıf da olsa, manası sahih olduğu bildirilen bu hadisin dikkat çektiği husus da kâinatın yaratılış hikmetidir.

Bediüzzaman Hazretlerinin, "Ey insan! Şu kâinattan maksad-ı ala, tezahür-ü Rububiyete karşı, ubudiyet-i külliye-i insaniyedir. Ve insanın gaye-i aksası, o ubudiyete ulum ve kemalatla yetişmektir." (Sözler, 20. Söz) ifadesinden de anlaşıldığı üzere, kâinatın yaratılış maksadı, özellikle Allah’ın rab olarak kâinatı yaratması, onu irade ve idare etmesiyle ortaya çıkan onun isim ve sıfatlarının harika tecellilerinin görünmesi ve buna karşılık insanların da bu harika isim ve sıfatlara sahip olduğu görülen Allah’a karşı gereken kulluk görevlerini en kâmil manada yerine getirmektir.

Mademki kâinatın yaratılmasının en büyük maksadı, insanların kulluk ve ubudiyetleridir, öyleyse onların çoğalmaları ve bir insanlık camiasını, bir insanlık medeniyetini kurmaları gerekir.

Bunun tahakkuk etmesi ancak insan üretim ve istihsali ile mümkündür. Bu üretimin gerçekleşmesi ise, ancak insan üretecek bir fabrikanın olması gerekir. Bu fabrikanın amacına uygun çalışması için, erkek ve kadının çarklarına ihtiyaç vardır.

İşte kadın ve erkek olarak insanların yaratılış hikmeti bu gibi hakikatlerin tahakkuk etmesine bağlıdır.

Allah’ın bu şekildeki insanlık planlaması onun sonsuz ilim, hikmet ve kudretine şahadet etmektedir:

"Ey insanlar! Şüphesiz ki sizi, bir erkekle bir dişiden yarattık. Birbirinizle tanışasınız diye sizi milletlere ve kabilelere ayırdık. Elbette ki Allah nezdinde en şerefli olanınız en takvalı (Dinin emir ve tavsiyelerine uyma, haram ve günahlardan kaçınma hususunda en titiz) olanınızdır." (Hucurat, 49/13)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun