Yolculuklarda namazları cemetmek gerekir mi?
- Bütün yolculuklarda namazları cem-i takdim ve cem-i tehir yaparak kılmak gerekir mi?
Değerli kardeşimiz,
- Hanefilerde -Arafat ve Müzdelife dışında- cem yoktur. Onun dışındaki mezheplerde cem-i takdim ve cem-i tehir yapmak -farz / vacip değil- caizdir.(bk. Zuhayli, el-Fıkhu’l-İslamî, 2/349-351).
- Hz. Peygamber (a.s.m)’ın sürekli olarak seferlerinde cem yapmadığının en büyük delili, cem yaptığına dair gösterilen misallerin çok az sayıda olmasıdır. Mesela, Tebuk seferi sırasında cemi yaptığına dair rivayet vardır.(Neylu’l-Evtar, 3-4/206-208), ama Bedir, Uhud, Hendek vs. gazvelerinde böyle bir haber söz konusu değildir.
Yine Buharî ve Müslim’in Hz. Enes’ten yaptığı rivayette, Peygamberimizin (a.s.m) sefer esnasında cemi yaptığı bilgisi aktarılmıştır.(bk. a.g.y). Konuyla alakalı rivayet edilen hadisler üzerinde önemli tartışmalar da yaşanmıştır. Bütün bunları dikkate alan İbn Hacer’e göre, Peygamberimizin (asm) bazen namazları cemetmesi, bunun -yalnız- caiz olduğunu göstermeye yöneliktir. Nitekim Şafii âlimleri de “namazı cemetmenin caiz olduğunu, fakat cemetmemenin daha faziletli olduğunu" söylemişlerdir. Bir rivayete göre, İmama Malik de bunu mekruh görmüştür.(bk. Neylu’l-Evtar, a.g.y). Vehbe Zuhaylî de aynı görüşü tekrarlamış ve şu ifadeleri kullanmıştır: “Âlimler arasındaki farklı görüşleri göz önünde bulundurarak, cemetmemek daha uygundur. Eğer, iki namazı cem etmek, kasır/seferî namazları gibi olsaydı, Hz. Peygamber (a.s.m)’in onu da devamlı yapması gerekirdi." (bk. Zuhaylî, a.g.y).
İlave bilgi için tıklayınız:
- Bir namazın kaçması ihtimali ve namazı cem etme...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bütün yolculuklarda namazları cem-i takdim ve cem-i tehir yaparak kılmak gerekir mi?
- Uzun ameliyatlara giren bir doktorun, nöbet bekleyen polis ve askerin namazlarını kaçırmasının hükmü nedir?
- Yolculukta namaz, kasr, cem-i takdim, cem-i tehir hakkında bilgi verir misiniz? Bir kişi bir namazı cem-i takdim yapıp daha sonra bu namazın vaktinde kılma imkanı bulabilirse, bu namazı yeniden kılmalı mıdır?
- Hanefi mezhebine göre seferilikte cem-i takdim, cem-i tehir hakkında bilgi verir misiniz?
- Bir namaz kaçması ihtimalinde, namazı cem etmeye niyet edilebilir mi?
- Peygamber Efendimiz veya diğer halifeler zamanında Peygamber Efendimize kötü, ağır sözlerde bulunanlara verilen cezalar var mıydı?
- Hz. Muhammed, dinden çıkan Ümmü Mervan adında bir kadın için "Eğer tövbe edip imana gelirse serbest bırakın, imana dönmezse öldürün." demiş midir?
- Namazda Fatiha suresinden sonra, imam ve cemaatin sessizce âmin demesiyle ilgili rivayetler nelerdir?
- Hz. Peygamber, iki farz namazı bir araya getirmek büyük günahtır, demiş midir?
- Cem edilerek kılınan namaz, tekrar kılınabilir mi?