Yolculukta namaz, kasr, cem-i takdim, cem-i tehir hakkında bilgi verir misiniz? Bir kişi bir namazı cem-i takdim yapıp daha sonra bu namazın vaktinde kılma imkanı bulabilirse, bu namazı yeniden kılmalı mıdır?
1) Yolculukta cem-i takdim ve cem-i tehir ile beraber kasra nasıl niyet edilir? 2) Bir kişi yolculukta ikindi namazını zamanında kılabileceğini biliyorsa, bu namazı cem-i takdim yapabilir mi? Bu namazı zamanında kılabileceği halde cem-i tehir edebilir mi? (Şafii ve Hanefi)
Değerli kardeşimiz,
1. Şafiilerde, yolculuk esnasında kasr ruhsattır; cem yapılması daha uygundur. Cem ile beraber kasretme niyetinde olan, bunu kalbinden geçirmesi yeterlidir.
Hanefilerde hac dışında cem yoktur. Hanefilerin seferilikte iki rekat kılması vaciptir. Dörde tamamlandığında iki rekat sünnet olur.
2. İkindi namazını zamanında kılacağını uman kimse cem'i takdim yaptığında, ikindi namazını kılana kadar seferilik devam edecekse, bu namaz cem' edilebilir. Ancak namazını zamanında kılabileceğini uman kimse, bunu zamanında kılması uygun olur.
Cem'i takdimde, ikinci namazı kılmaya başlayıncaya kadar yolculuğun devam etmesi şarttır. İkinci namaza başlamadan evvel ikamet edeceği beldeye varırsa, artık bu namazı kendi vakti içinde kılması lâzım gelir.
Namazlarını cem eden kimse, şartlarını taşıyarak namazlarını birleştirdikten sonra namazı vaktinde kılma fırsatı bulsa da bu namazları iade etmez.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Namaz kılmayanın kazancı haram olur mu?
- Namaz cem-i takdim ve cem-i tehir şeklinde nasıl kılınır?
- Doktor olan bir kimse, aşırı yoğunluktan dolayı, öğle ve ikindi namazlarını cem ederek kılabilir mi?
- Öğleni kılamamış kişi ikindideyken kaza mı yoksa cem mi etmeli? Mezhebi müsait olanlar ve olmayanlar için hangisi daha uygundur acaba?
- Şafiilere göre seferilik / yolculuk hâlinde cuma namazını kılmak farz mıdır?
- Zuhr-i Ahir ve cuma namazı. Ben Hanefiyim, Cuma namazından sonra şafilerle beraber imama uyarak öğle namazını da kılabilir miyi?
- Teravih namazını dört rekatta bir selam vererek kıldıran Hanefi imama uyan Şafii bir kimse nasıl niyet eder veya kaza namazına niyet edebilir mi?
- Elimizden sürekli kan geliyorsa abdest alıp Kur'an okuyabilir miyiz?
- Yolculukta namazı kazaya bırakmamak için ne gibi tedbirler almak gerekir?
- Akşam ve yatsı namazları birleştirilerek kılındığında, akşamla yatsı arasında evvabin kılınabilir mi?