Hanefi mezhebine göre seferilikte cem-i takdim, cem-i tehir hakkında bilgi verir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
“Namaz müminlere vakitli olarak farz kılındı.” âyet-i kerimesi gereğince, her namazın vaktinde kılınması farz-ı ayındır. Bu sebeple iki vakit namazını bir vakitte kılmak Hanefi mezhebine göre caiz olmaz. Zira, iki vakti bir arada kılmak, ya birini vakti girmeden kılmak veya vakti çıktıktan sonra kılmak yoluyla olur. İkisi de sahih değildir.
Vakti girmeden namaz kılınmaz. Namazı vaktinden sonraya da bırakmak caiz değildir. Eda yerine geçmez.
Bu kaidenin yalnızca hacılara özel olmak üzere iki istisnası vardır. Biri Arafat’da takdim cem’i, diğeri Müzdelife’de tehir cem’i. Çünkü Peygambe Efendimiz (asm) buralarda namazlarını iki vakti birleştirerek kılmışlardır.
Arefe günü Arafat’da ikindi olmadan öğlenin farzından sonra ikindi namazı kılınır. Büyük bir cemaatle imamın arkasında kılınan bu namaz için, tek ezan ve biri öğle, diğeri ikindi için olmak üzere iki kamet okunur. İki namaz arası böyle ayrılmış olur. Arada nafile ve sünnet namazları da kılınmaz.
Bu namazı büyük cemaatle, imam arkasında kılmak zarureti İmamı Azama göredir. İmameyn, hacının tek başına da cem yapabileceği görüşündedir.
Müzdelife’de ise, o günün akşam namazı yatsı namazı ile birlikte yatsı vaktinde, tek ezan ve tek kametle kılınır. Burada her iki namazın vakti de girmiş olduğundan ikinci namaza başladığını bildirmek için ikinci kamete ihtiyaç görülmemiştir.
İmam-ı Şafii ye göre, yolculukta öğle ile ikindi ve akşam ile yatsı namazlarını hem takdim ve hem de tehir etmek suretiyle kılınabilir.
(bk. Mehmed DİKMEN, İslam İlmihali)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Seferî durumunda öğlen ve ikindi namazı cem edilebilir / birleştirilebilir mi?
- Bir namaz kaçması ihtimalinde, namazı cem etmeye niyet edilebilir mi?
- "Salat-ı Tefriciye" veya "Salat-ı Nariye" olarak bilinen duanın 4444 defa okunması konusunda ayet veya hadis var mıdır; bu sayıda okumak şart mıdır?
- Yolculukta namaz, kasr, cem-i takdim, cem-i tehir hakkında bilgi verir misiniz? Bir kişi bir namazı cem-i takdim yapıp daha sonra bu namazın vaktinde kılma imkanı bulabilirse, bu namazı yeniden kılmalı mıdır?
- Hastanenin acil servisinde çalışan doktorlar namazı kazaya bırakabilir mi?
- Arafat’ta cuma günü, öğle ile ikindi nasıl kılınır?
- Uzun ameliyatlara giren bir doktorun, nöbet bekleyen polis ve askerin namazlarını kaçırmasının hükmü nedir?
- Akşam ve yatsı namazları birleştirilerek kılındığında, akşamla yatsı arasında evvabin kılınabilir mi?
- Üniversitede namaz kılmak yasak ve namaz kılacak yer de yok; namazları birleştirip kılabilir miyim?
- Yolculuklarda namazları cemetmek gerekir mi?