Peygamber Efendimiz (sav) zamanında veya diğer halifeler zamanında Peygamber Efendimize kötü, ağır sözlerde bulunanlara verilen cezalar var mıydı?
Değerli kardeşimiz,
- İslam âlimlerinin ittifakına göre, aklı başında olan Müslüman bir kimse, kendi iradesiyle Allah’a, Hz. Muhammed (a.s.m)’e veya başka herhangi bir peygambere veya meleklerden birine sövgü anlamında sözler söylerse/küfretse mürtet olur/dinden çıkmış olur.(bk. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 6/184).
Ancak kim olursa olsun, sözlerinden veya davranışlarından dolayı dinden çıktığına karar verilmesi için mutlaka uzman bir heyet tarafından sorgulanmalı ve ona göre hüküm verilmelidir. Yoksa gerçekten dinden çıkmadığı halde, dinden çıkmış damgası vurulabilir. Bu da büyük bir vebaldir.
- Rivayete göre, Peygamberimiz (asv), Hz Muaz’ı Yemen’e vali olarak tayin ederken kendisine yaptığı tavsiyeler arasında şu anlama gelen hususlar da vardı:
“Herhangi bir kimse dinden dönerse, onun durumunu gözden geçir, tevbe edip yeniden İslam’a dönmesi için telkinlerde bulun. Şayet yeniden Müslüman olmayı kabul etmezse onu idam edin.”(bk. Neylu’l-Evtar, 7/193, Zuhaylî, 6/186).
- Rivayet göre, Hz. Ömer (ra) bir gün askerleri ziyaret eder ve yeni bir olayın olup olmadığını sorar. Onlar da “Adamın biri Müslüman olduğu halde Allah’a küfretti, biz de onu öldürdük” dediler. Bunun üzerine Hz. Ömer: “Neden her gün için yalnız bir ekmek vererek üç gün hapsetmediniz; belki de bu süre içinde tevbe ederdi.” dedi ve şunları ilave etti: “Allah’ım! Ben o olay esnasında burada değildim, öyle bir şey emretmedim ve bu işe rıza da göstermedim.” demiştir. (bk. Nsabu’r-raye, 3/460; Neylu’l-Evtar, 7/191).
- Mürtet kimseyi cezalandırmadan önce, üç defa tevbe etmeye davet etmek ve ona bu imkânı tanımak, Hanefilere göre, müstehap, diğer mezheplere göre vaciptir. Bunun için de üç gün hapsedilir ve her gün bir defa tevbe etmeye davet edilir.(bk. Zuhaylî, a.g.e, 6/188).
- Mürtet olan kimse, yargılanmadan, tevbe etme imkânı verilmeden ve devlet reisinin veya onun vekilinin onayı alınmadan cezası infaz edilemez.(a.g.y).
İlave bilgiler için tıklayınız:
Tekfir etme ve elfaz-ı küfür; bir kimsenin bazı sözlerinden dolayı ona kafir demek doğru mudur?
MÜRTED.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Muhammed, dinden çıkan Ümmü Mervan adında bir kadın için "Eğer tövbe edip imana gelirse serbest bırakın, imana dönmezse öldürün." demiş midir?
- Bütün yolculuklarda namazları cem-i takdim ve cem-i tehir yaparak kılmak gerekir mi?
- Adak adamanın İslam'da hükmü nedir? Hz. Peygamber (sav) adak adamış mıdır?
- Peygamber Efendimiz (sav), evlenme maksadıyla görüştüğünüz kişilerin ellerine bakabilirsiniz, demiş midir?
- Namazda fatiha suresinden sonra, imam ve cemaatin sessizce Amin demesiyle ilgili rivayetler nelerdir? İbni Mesud (ra)'ın şöyle rivayeti var mı;?İmam dört şeyi gizli söyler; euzu, besmele, amin ve rabbena leke'l-hamd.?
- "Üç rekatla vitir kılmayın, beş veya yedi rekatla kılın…" hadisini nasıl anlamalıyız?
- Sünnet olmak / hitan, hangi ayetlerde anlatılmıştır?
- Günümüzde, berdel denen evliliklerde yapılan nikah şiğar nikahı mıdır; bu geçerli midir?
- Deri işlendi mi temiz olur, Peygamberimiz ölü bir koyunun derisinden faydalanmayı tavsiye etti. "Ölü hayvanın ne derisinden ne de sinirinden faydalanınız." anlamında hadisler de var. Bu hadisler niye çelişiyor?
- Kasden ve bilerek namazı zamanında kılmayan, neden kaza etmesi gerekir?