Belediyelerde yapılacak hizmetler için ederinden fazla para ödemek caiz midir?
- Belediye ihalelerinde, alım satımlarda ödeme yaparken bir eşyaya değerinden fazla ücret ödemek, ihale ödemesi yapmak caiz midir, uygun mudur?
- Her şey mevzuata uyduruluyorsa yine de caiz olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Soruyu tam anladığımızı söyleyemeyiz.
Bu tür konularda dikkat edilmesi gerekenler şöyle özetlenebilir:
Belediye, icra vb. cihetlerin açık arttırma yoluyla yaptıkları satımlardan mal almak caizdir; yeter ki, hile hud’a yapılmasın, ucuza kapatmak için araya sahte şahıslar sürülmesin, o şartlarda raiç bedel ne ise onunla alınsın.
Devlet, belediye vb. yerlerde işi olan kimseler harama bulaşmadan, hakları ne ise onu almaya çalışmalıdırlar. Hakları verilmiyorsa, hak ettiklerini başka türlü alma imkanları yoksa eski fukaha da “Bu durumda rüşvet, alana haramdır, verene ise zarureten; yani hakkını başka türlü alamadığı ve haksızlığı başka türlü önleyemediği için vermiş olur.” demişlerdir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kadın-erkek karışık diye hacca gidilmez mi?
- Batıl yok olmaya mahkum mu?
- Ortodoks ilahileri dinlemek yasak mıdır, günah mıdır?
- Allah dinde aşırıya gidenleri sevmez ayeti, radikalliği mi tanımlıyor?
- Yavuz Sultan Selim Alevi katliamı yapmış mıdır?
- Hz. Nuh, tufandan sonra peygamberliğe devam etmiş midir?
- "İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır." ayetini açıklar mısınız? Her türlü çalışmalarda geçerli midir bu durum? Ne eksik ne fazla, tam karşılığı mı verilir?
- Allah neden kadınları güçsüz yaratmıştır? Bunu Hz. Havva'nın cezası ile ilgili bir durum olduğunu söylüyorlar. Sizce neden böyledir?
- Peygamber Efendimiz, “Benimle Allah arasında hiçbir meleğin ve peygamberin ulaşamadığı özel bir vakit vardır.” derken neyi kastetmek istemiştir?
- Erkeklere kadınlardan daha zararlı bir fitne yoktur, hadisindeki kadın kimdir?