Peygamber Efendimiz, “Benimle Allah arasında hiçbir meleğin ve peygamberin ulaşamadığı özel bir vakit vardır.” derken neyi kastetmek istemiştir?
Değerli kardeşimiz,
İlgili hadis rivayetini şöyle de tercüme edebiliriz:
“Benim Allah ile birlikte olduğum öyle bir vaktim var ki, ne bir mukarreb melek ne de bir mürsel nebi(gönderilmiş peygamber) -o vakitte- yanıma girebilir.”(Arapça metni için bk. Aclunî, 2/173).
Önce şunu belirtelim ki, -ehl-i tasavvuf tarafından çokça kullanılmakla beraber- sahih hadis kaynaklarında böyle bu hadis rivayeti söz konusu değildir(bk. Aclunî, 2/173-174).
Bununla beraber, Tirmizî’nin Şemail’inde, İbn Rahuye’nin Müsned'inde yer verdiği bir rivayet bu manaya yakındır. Bu rivayete göre Hz. Ali şöyle demiştir:
“Resulullah evine gittiğinde zamanının üçe ayırırdı; üçte birini Allah’a, üçte birini ailesine, üçte birini de kendi nefsine ayırırdı.”(bk. a.g.e).
Aliyyu’l-Karî ilgili hadisi açıklarken, “Mukarreb melek; Cebrail’dir, mürsel nebi(peygamber) ise Hz. İbrahim kast edilmiştir.” görüşüne yer vermiştir.
İlgili vaktin tespiti mümkün değildir. Zaten bizzat hadisin kendisinde “bir vakit” denilerek, onun -başkaları tarafından bilinmez- bir vakit olduğuna işaret edilmiştir. Bununla beraber, Hz. Ali’nin ifadesine yer veren rivayete göre Efendimiz (asm)'in yaptığı taksimata bakılırsa, bunun gece vakti olduğu, daha özelde gecenin seher vakti/veya seher vaktine kadar devam eden bir zaman dilimi olduğu ihtimali kuvvetli görünmektedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. İsa ile Peygamberimizin tebliği arasında farklılığın sebebi nedir?
- Batıl yok olmaya mahkum mu?
- Allah, neden Yahudileri helak edip yok etmemiştir?
- Hz. Nuh, tufandan sonra peygamberliğe devam etmiş midir?
- Erkeklere kadınlardan daha zararlı bir fitne yoktur, hadisindeki kadın kimdir?
- Ayette, Mescid-i Aksa'nın yıkılıp Süleyman Mabedinin yapılacağına işaret var mı?
- Yavuz Sultan Selim Alevi katliamı yapmış mıdır?
- "İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır." ayetini açıklar mısınız? Her türlü çalışmalarda geçerli midir bu durum? Ne eksik ne fazla, tam karşılığı mı verilir?
- Allah neden kadınları güçsüz yaratmıştır? Bunu Hz. Havva'nın cezası ile ilgili bir durum olduğunu söylüyorlar. Sizce neden böyledir?
- Allah dinde aşırıya gidenleri sevmez ayeti, radikalliği mi tanımlıyor?