"İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır." ayetini açıklar mısınız? Her türlü çalışmalarda geçerli midir bu durum? Ne eksik ne fazla, tam karşılığı mı verilir?
Değerli kardeşimiz,
"İnsana ancak çalıştığının karşılığı vardır."(Necm, 53/39)
ayeti gereğince, dünya hayatında iradi seçimle yaptığı her iş mahşer günü insanın önüne konacak, iyilik ve kötülükleri görülecek, bu konuda tamamen âdil bir yargılama yapılacaktır, Sözü edilen yargılamanın sonunda herkese yaptıklarının, yani çalıştığının karşılığı tastamam verilecektir.
Yapılanların karşılığı verilirken kimsenin en küçük bir haksızlığa uğratılmayacağı kesin olmakla beraber, ilâhî lütuf ve bağışlama hususu Yüce Allah'ın mutlak iradesine bağlıdır. Bu konuda mümine düşen, ümitvar olmak, ama buna güvenerek gevşeklik göstermemektir(Kur’an Yolu: V/119-120).
Azap yönünden fazla bir ceza söz konusu olmamakla birlikte, mükafatta Rabbimiz rahmeti ile ziyadeleştirecektir. Cenab-ı Hak, fazl ve kereminden, ibadetlere bire on, bazen bire bin, bazen de Kadir Gecesi'nde olduğu gibi bire otuz bin sevap veriyor. Hatta Kadir Gecesi tek bir gece iken, ihya eden için bin aydan daha çok sevaplı ve hayırlı bir gece olabiliyor. Bunların hepsi ayet ve hadislerle sabittir. Demek insana;
"İnsana ancak çalıştığının karşılığı vardır." (Necm, 53/39)
ayetinin umumi hükmü, sevap noktasında sınırlandırılıp hususileştiriliyor.
Bu ayeti kerimeden sevap ve uhrevi ameller noktasında olduğu gibi, dünyevi işler ve icraatlar noktasından da insana yaptığının karşılığının verileceği anlaşılır.
Kâinatı ihata eden âdetullah kanunları, inanan veya inanmayan, ihtiyar veya çocuk hiçbir kimseyi ayır etmeden herkesi kapsar. Bu dünyada başarılı olmak isteyen kişi âdetullah kanunlarına göre hareket ederse başarıya ulaşır; Müslüman veya kâfir diye bir ayrım yapılmaz...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Nuh, tufandan sonra peygamberliğe devam etmiş midir?
- Allah dinde aşırıya gidenleri sevmez ayeti, radikalliği mi tanımlıyor?
- Batıl yok olmaya mahkum mu?
- Hz. İsa ile Peygamberimizin tebliği arasında farklılığın sebebi nedir?
- Ayette, Mescid-i Aksa'nın yıkılıp Süleyman Mabedinin yapılacağına işaret var mı?
- Yavuz Sultan Selim Alevi katliamı yapmış mıdır?
- Allah neden kadınları güçsüz yaratmıştır? Bunu Hz. Havva'nın cezası ile ilgili bir durum olduğunu söylüyorlar. Sizce neden böyledir?
- Erkeklere kadınlardan daha zararlı bir fitne yoktur, hadisindeki kadın kimdir?
- Allah, neden Yahudileri helak edip yok etmemiştir?
- Allah, peygamberlerin öldürülmesine nasıl müsaade etmiştir?