Bazı hikaye ve romanları ya da yazarlarını eleştirmek gıybet olur mu?

Tarih: 25.08.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu tür ifadelerde, onun arkasındaki niyet çok önemlidir. Maksadını aşan ifadelere yer vermemek daha uygundur. Kişiye hakaret söz konusu olmadıktan sonra, yeri geldiğinde, “Şunun sesi bununkinden daha güzeldir, şunun hikayeleri hoşuma gitmiyor...” demekte bir sakınca olmadığını düşünüyoruz. Bu tür ifadeleri, hatta daha sert eleştirileri  İslamî kaynaklarda bulmak mümkündür. İlmin haysiyetini korumaya yönelik bir eleştiri ile, kişinin haysiyetini kırmaya yönelik eleştirinin aynı olmadığı açıktır. 

Kanaatimize göre, bir konu eleştirildiği vakit, kısa, ağır olmayan ifadelerle, özet halde, fazla üzerinde durup tekrar tekrar gündeme getirmeden yapılan olumsuz bir değerlendirme, arz ettiğimiz birinci çeşit eleştirinin, aksine bir ifade tarzı ise ikinci çeşit eleştirinin bir sinyali gibi gözükmektedir. 

Ayrıca nasıl ki, hastayı eleştirmek ile onun hastalığını eleştirmek aynı değildir. Her hastalığı, değişik yönlerden incelemek, tabiri caiz ise eleştirmek gerekebilir. Bunun gibi, kitapları ve yazarları değil, onların uygun görmediğimiz yönlerine, akıl, insaf ve vicdan eşliğinde yapıcı eleştirilerde bulunmak günah olmaz.

Mümkün olduğu kadar, isim vermeden sadece fikir ve düşünceye yönelik eleştiriler yapmaya özen göstermeliyiz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun