Kadınların diriyken görülmesi haram olan yerlerini ölüyken de görmek haram ise, müzelerdeki iskeletleri görmek caiz midir?
Değerli kardeşimiz,
Tıp biliminin gelişmesi ve tıp alanında hizmet verecek elemanların yetiştirilmesi amacına yönelik, insan cesedi (kadavra) üzerinde uygulamalı çalışmalar yapıldığı bilinmektedir. Bunların söz konusu amaca yönelik olarak kullanılmasında dinen bir sakınca yoktur. Ancak, ceset üzerindeki çalışmalar esnasında ya da çalışmalar bittikten sonra, insana olan saygının devamına özen gösterilmeli ve cesetler usulüne uygun olarak defnedilmelidir.
Defin işlemi, İslam’ın insana verdiği değerin bir göstergesidir. İslam’a göre insanın ölüsü veya ona ait bir organı da saygıya layıktır. Söz konusu kadavraların eğitim amacı dışında umuma açık yerlerde sergilenmeleri, insana saygı ilkesini ihlal ettiğinden, dinen uygun değildir. Bu nedenle gerçek insan bedeninin sergilenmesi caiz olmadığı gibi, o tür müzelere giderek o ceset veya iskeletlerin mahrem yerlerine bakılması da caiz değildir.
Ancak o tür müzelerde sergilenen iskeletler veya tıp fakülteleri öğrencilerinin insan bedenini öğrenmeleri amacıyla yapılan iskeletler gerçek insan iskeleti değil, farklı malzemelerden yapılmış sun'i iskeletler ise sadece eğitim ve ibret nazarıyla zaruret miktarı bakılabilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Suyu bir nefeste içmek karaciğer iltihabı mı meydana getirir?
- Homoseksüelliği helal kabul edenlerin başına taş mı yağar?
- Tıp eğitiminde kadın vücuduna bakmak haram mı?
- Ağaç kesmek caiz midir?
- Az yemenin ölçüsü nedir?
- İğrenç yemekler kültüre göre değişmez mi?
- Domuz eti niçin haram kılınmıştır?
- Eğlence ne demektir, oyun ve eğlencede dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Evlenemeyen kişinin günaha girmemesi için ne tavsiye edersiniz?
- Kordon kanı almanın ve saklamanın fıkhı yönü nedir?