Cinsiyet gelişim bozukluğu, tedavi edilebilir mi?
- Cinsiyet gelişim bozukluğu olan kişilerin, tıbbî müdahale ile tedavi edilmelerinin dinî hükmü nedir?
Değerli kardeşimiz,
Cinsiyet gelişim bozukluğu olan kişiler (hünsa / interseks), yetersiz genital gelişim veya atipik / belirsiz genital görünüm nedeniyle erkek mi kadın mı olduğu tespitinde problem bulunan kimselerdir. Günümüzde bu tür kişilerin cinsiyeti tıbben belirlenebilmekte ve tıbbî müdahaleler ile düzeltilebilmektedir.
Bu tür biyolojik problem ve genetik hastalıkların, cinsiyet düzeltme operasyonu veya hormonal yöntemlerle tedavi edilmesinde dinen bir sakınca yoktur. Burada esas olan, tıbbî müdahalenin aslî / baskın olan genetik ve biyolojik cinsiyet lehine yapılmasıdır. Dolayısıyla tıbbî müdahalenin aslî / baskın olmayan cinsiyet lehine yapılması caiz değildir.
Tıbbî müdahale ile aslî / baskın genetik ve biyolojik cinsiyeti lehine tedavi edilen kimselerin dini yükümlülüklerini ve sosyal-beşeri ilişkilerini, bu cinsiyetlerine uygun olarak yerine getirmeleri gerekir.
Diğer yandan cinsiyet gelişim bozukluğu olmadığı hâlde çevresel vb. etkenlerle oluşan cinsel kimlik bozulmaları nedeniyle kişilerin cinsiyetlerini değiştirmeye yönelik tıbbî müdahalede bulunulması caiz değildir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İslam transseksüeller hakkında ne diyor?
- PGT yöntemi ile önceden cinsiyet belirleme, Şura 49. ayete ters değil mi?
- Dövme yaptırmak ve estetik ameliyat olmak caiz midir?
- Mendel Evrimi Zora Sokuyor(Bilim Yaratılış Diyor- 5)
- Tüp bebekle çocuk sahibi olmak caiz midir, şartları nelerdir?
- Eşcinsellik, erkeğin erkeğe ilgi duyması durumunda, alınması gereken tedbirler nelerdir?
- DNA’da Tanrı’yı görmek mümkün mü? Zihin okunabilir mi?
- Örümcekte hem Erkek hem dişilik mi var?
- Eşcinsel doğanların suçu nedir?
- İnsanlar erkek ve dişi olarak yaratıldığı halde eşcinsellerin yaratılmasının hikmeti nedir?