Başkasının düşüncesini kafaya takıyorum, nasıl kurtulurum?

Tarih: 14.06.2024 - 12:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- İnsanların sözlerini, düşüncelerini çok fazla kafaya takıyorum, bu durumdan nasıl kurtulurum?
- İnsanların sözlerini çok fazla kafaya takıyorum, hatta bu yüzden günlük hayattaki işlerimi bile aksatıyorum sürekli mutsuz ve memnuniyetsizim. Herkes her konuda beni onaylasın ve takdir etsin, sevsin istiyorum. İnsanların fikirlerine göre hareket ediyor, çoğunluğun tercihi neyse o yöne meyilleniyor, sürekli kendimden taviz veriyorum. Sosyal medyadaki benim hakkımda olmayan bir yorumu bile günlerce kafaya takıyorum.
- Ya yalnız kalırsam, istenmezsem ve dışlanırsam diye korkuyorum. Bu durumdan artık çok yoruldum, sizce bundan nasıl kurtulurum?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Başka insanların sözlerini ve düşüncelerini fazla kafaya takmak, birçok kişi için zorlu bir durum olabilir. Bu durum kişilik yapısından kaynaklanıyor olabileceği gibi, çocukluk yaşantılarından, deneyimlerinden, anne-baba ve öğretmen eğitiminden veya genetik faktörlerden kaynaklanıyor olabilir.

Nedeni ne olursa olsun stres ve kaygıya yol açabilir ve genel hayat kalitesini etkileyebilir. Bu durumdan kurtulmak için çeşitli stratejiler ve teknikler kullanabilirsiniz:

1. Kendinizi Tanıyın ve Yeni Hedefler Koyun.

Öncelikle sizin için önemli olan değerlerinizi belirleyin, hayatta sizin için neyin önemli olduğunu kafanızda netleştirin. Çünkü insan önem verdiği şeylere odaklanır, enerjisini onlara yöneltir.

Ama hayatta değerlerini çizmemişse, hedefleri belli değilse her şey onu rahatsız edebilir, başkalarının beklentilerini onun zihnini meşgul edebilir.

2. Kendinize Güveninizi Artırın.

Sözünü ettiğiniz ruhsal sıkıntının bir diğer temel nedeni ise maalesef özgüven eksikliğidir. Özgüven, kişinin aslında yetenekli, başarılı ve değerli olmasına rağmen, kendisini yetersiz görme algısıdır. Sonuçta sadece bir algıdır, gerçek değildir.

Bu algıyı kırmak için geçmiş başarılarınızı hatırlayın. İyi olduğunuz ne varsa onu bir yere yazın ve sık sık okuyun.

Şu anda başarılı olmaya en yakın olduğunuz bir konuda kendinizi kanıtlayın. Çünkü küçük bir başarı, ilerisi için güven verecek ve kendinizle daha fazla barışık olacaksınız.

3. Olumlu İç Konuşmalar Yapın.

Kaygı ve özgüven sorunu yaşayanlar kısmi olarak depresif bir ruh hâline girebilirler. Bu durumda ise kendileri ile ilgili olumsuz düşüncelere kapılırlar.

Bundan dolayı size tavsiyemiz, kendinizle ilgili olumsuz düşünceler aklınıza geldiğinde bunların gerçek olmadığını, ama sizi olumsuz etkilediğini, içinde bulunduğunuz durumdan kaynaklandığını fark edin ve başka şeylere odaklanın. Kendinize olumlu ve destekleyici şeyler söyleyin.

4. Eleştiriyi Yapıcı Hâle Getirin.

Eleştiri her zaman kötü değildir. İnsan eleştiri ile kendisini geliştirebilir. Size yapılan eleştirileri de böyle kabul edip bunu kişisel gelişimizin için birer uyarıcı olarak kabul edin.

Bunun yanında duyduğunuz her eleştiriyi de kişisel olarak değerlendirmeyin, üzerinize almayın.

5. Herkesin Bakış Açısı Kendisine Özgüdür.

Bunun yanında insanların sözleri sizi rahatsız etmesin. Çünkü o sözler her zaman gerçeği değil, sadece ve sadece o insanın kendi bakış açısını ve gerçeğini yansıtır.

Bazen insanlar içlerindeki bir kötülüğü karşıya yansıtarak rahatlarlar, bazen kendi karakterleri ve mizaçlarının el verdiği ölçüde konuşurlar, bazen eğitimleri ve dünya görüşlerinin çerçevesinde başkaları ile muhatap olurlar.

İnsanlara ait bu gerçeği bildiğinizde başkalarının sözlerine karşı daha esnek olabilirsiniz. Kısacası başkalarının görüşleri sizin değerinizi belirlemez. Kendi değerinizin farkında olun ve kendinizi olduğu gibi kabul edin.

6. Sosyal Medyayı ve Bilgi Kaynaklarını Sınırlayın.

Sosyal medyada sürekli olarak başkalarının hayatlarını izlemek, kendi yaşamınızı ve seçimlerinizi sorgulamanıza neden olabilir. Bundan dolayı ne kadar az sosyal medya ile meşgul olursanız o kadar iyi olur.

7. Yeni Hobiler ve İlgi Alanları Edinin.

Birçok ruhsal sıkıntı boş olmaktan, hedefsiz kalmaktan ve severek yapacağı bir uğraşı olmamaktan kaynaklanır.

Bundan dolayı sizi mutlu eden ve meşgul eden hobiler ve aktivitelerle zaman geçirin. Bu, başkalarının ne düşündüğünü unutmanıza yardımcı da olabilir. Bu çerçevede Halk Eğitim Merkezleri, İSMEK gibi devlet kuruluşlarının açmış olduğu kursları takip edin.

8. Kendinize ve Kendi İhtiyaçlarınıza Öncelik Verin.

Başkalarının onayını ve takdirini sürekli olarak aramak, kendinizden taviz vermenize ve uzun vadede mutsuz olmanıza neden olabilir. Bu durumu aşmak için kendinize ve ihtiyaçlarınıza öncelik vermeyi öğrenmek önemlidir.

9. İbadetlerinizi Daha Bilinçli Hâle Getirin ve Sayıca Artırın.

Yüce Yaratıcı insanın midesi için maddi gıdalar yarattığı gibi, ruhunun ihtiyacı için de manevi gıdalar hediye etmiştir. Bunların başında ise ibadetler gelir. Namaz, oruç, Kur’an okuma, dini sohbetlere katılma gibi.

Birçok ruhsal rahatsızlığın nedeni maneviyattaki bu boşluktan kaynaklanmaktadır. Bundan dolayı size tavsiyemiz, ibadetlerinizi anlamının bilincinde olarak, mesela namaz kılmanın kulun miracı olduğunu, kişi namazda Allah’ın huzuruna çıktığını ve onunla sohbet ettiğini düşünerek yerine getirin. Bediüzzaman Hazretleri bu konuda şöyle der:

“Namazda ruhun, kalbin ve aklın büyük bir rahatı vardır.”

"Kalbimin gıdası, ruhumun âb-ı hayatı ve latife-i Rabbaniye’min hava-yı nesîmini cezb ve celb eden namaz, kul ile Allah arasında yüksek bir nispet ve ulvî bir münasebet ve nezih bir hizmettir ki, her ruhu celb ve cezb etmek namazın şenindendir." (bk. Nursi, 4. Söz ve 21. Söz)

Başkalarının onayına ve takdirine olan bağımlılığı azaltmak zaman alabilir, ancak bu adımları izleyerek kendinizi daha özgüvenli ve bağımsız hissedebilirsiniz.

Unutmayın ki kendi mutluluğunuz ve tatmininiz, başkalarının görüşlerinden daha önemlidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun